Portakal suyu, dünya çapında en çok tüketilen meyve sularından biridir ve kahvaltıların vazgeçilmezidir. Özellikle kış aylarında bol bol tüketilen portakal suyu, yemeklerin yanında veya sade bir şekilde içilebilir. İçeriğindeki C vitamini ile bağışıklığı güçlendirdiği düşünülmektedir. Ancak portakal suyunun en sağlıklı olanı, evde taze olarak sıkılan versiyonudur. Hazır olarak alınan portakal suyu, tatlandırıcı ve katkı içeren malzemelerden oluştuğu için, doğal portakal suyuna göre daha az faydalıdır.
Portakal Suyunun Faydaları Nelerdir?
- Portakal suyu, günlük almanız gereken meyve miktarının önemli bir bölümünü karşılar.
- Portakal suyunda bulunan antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin oluşturduğu oksidatif hasarı önleyebilir. Bu sayede kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı sizi koruyabilir.
- 8 haftalık bir çalışma, günde 2 bardak portakal suyu içmenin, antioksidan durumunu önemli ölçüde artırdığını buldu.
- Böbrek taşı, böbreklerde biriken ve genellikle şiddetli ağrıya sebep olan küçük mineral birikintileridir. Portakal suyu, pH'ı daha alkali bir hale getirebilir. Bu da, böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. 194.095 kişiyle yapılan başka bir araştırma, günde en az bir kez portakal suyu tüketenlerin böbrek taşı geliştirme riskinin, haftada bir porsiyondan az içenlere göre %12 daha düşük olduğunu buldu.
- Portakal suyu içmek, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riskini düşürebilir. Bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma riski de düşer. 129 kişiyle yapılan bir araştırma, uzun süreli portakal suyu tüketiminin hem toplam hem de "kötü" LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü buldu. Yani portakal suyu içmek, kalp hastalıklarına karşı bir nebze koruma sağlayabilir.
- Uzun vadede yüksek düzeyde iltihaplanmanın sürdürülmesinin kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, portakal suyunun iltihaplanmayı ve buna bağlı sorunları azaltabileceğini öne sürüyor. Portakal suyu, anti-inflamatuar özellikle taşıyabilir.
Portakal Suyunun Besin Değerleri
240 ml portakal suyu şunları içerir;
- Kalori: 110 kcal
- Protein: 2 gr
- Karbonhidrat: 26 gr
- C vitamini: Günlük değerin %67'si
- Magnezyum: Günlük değerin %6'sı
- Potasyum: Günlük değerin %10'u
Portakal suyu, güçlü bir antioksidan görevi gören iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, kemik oluşumu, diş eti sağlığı ve yaraların iyileşmesini destekler. Portakal suyu, ayrıca DNA sentezi için gerekli olan folat bakımından da zengindir.
Portakal Suyunun Dezavantajları Nelerdir?
- Yüksek kalori: Portakal suyu, kalori bakımından da zengindir. Ve çok fazla tüketilmesi halinde, kilo almanıza katkıda bulunabilir.
- Portakal suyu ve diğer şekerli içecekler, çocuklarda aşırı kalori alımının yanı sıra diş çürümesine de katkıda bulunabilir. Portakal suyunu seyreltmek, kalori alımını azaltabilse de, diş risklerini azaltmaz.
- Kan şekeri düzeyi: Portakal suyu, kan şekerinizi yükseltebilir. Portakalın glisemik indeksi 3-6 arasındayken, portakal suyununki 10-15 arasında değişir. Glisemik indeks ne kadar yüksekse, gıdanın kan şekerinizi yükseltme olasılığı da o kadar yüksektir.
- Portakal suyunun kalori ve şeker içeriği yüksek olduğu için, diyabet hastalarının tüketimi sakıncalı olabilir. Bu yüzden öncesinde mutlaka doktora danışmak gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Portakal suyunun tadını nasıl daha iyi hale getirirsiniz?
- Portakal suyu nasıl kahvaltıların vazgeçilmezi oldu?
- Portakallı tatlı tarifleri
- Portakal çeşitleri ve özellikleri
- Şekerlenmiş portakal kabuğu nasıl yapılır?