Pisi balığı, Pleuronectidae familyasına ait bir balık türüdür. Üstü esmer, vücudu ise küçük pullarla kaplı olan pisi balığı, sakin yapısı ile bilinen yassı bir balıktır. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz olmak üzere bütün denizlerde görülen pisi balığı, oval vücut yapısına ve küçük bir ağza sahiptir. Avlarını yakalamak ve avcılardan saklanmak için, kendilerini kuma gömmeleri ile bilinen bu balık, kumlu ve çamurlu denizlerde yaşar. Hem acı, hem de tatlı sularda yaşayabildiği için sık sık rastlanan balık türüdür. Ancak kumlara yakın yerlerde yaşadığı için, yakalanması zor olabilir. Küçük balıklar ve kabuklu canlılar ile beslenen pisi balığının gözleri birbirinden bağımsız şekilde çalışabilir.
Pisi balığı, mutlaka mevsiminde yakalanmalıdır. En taze olduğu dönem Kasım, Şubat ve Mart ayıdır. Pisi balığının gözleri vücudunun yan taraflarındadır ve balığı satın alırken mutlaka gözlerine bakmak gerekir. Gözlerinin dışa dönük olması ve canlı bakması, balığın taze olduğunu gösterir. Ayrıca balığın derisine bakmak da önemlidir. Pullu bir balık olan pisi balığının pulları çekildiğinde kolayca kopuyorsa, balık bayatlamıştır.
Pisi balığı, diğer balıklara göre farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden temizleme işlemine ilk olarak yüzgeçlerden başlanmalıdır. Keskin bir bıçak, makas veya pense yardımıyla yüzgeçleri güzelce temizlenir. Ardından balığın kafa kısmı kesilir ve karın bölgesine kesik atılarak iç organları çıkarılır. Kanlı bölgelerin yıkanarak temizlenmesi gerekir. Pullu üst deri, keskin bıçak yardımıyla temizlenir, Ardından ana kılçığın üzerinden kesilerek filetosu çıkarılır. Temizlenmesi zor bir balık olduğu için, satın alırken balıkçıdan temizlemesini isteyebilirsiniz.
Pisi balığı, az kılçıklı, beyaz etli ve eti bol bir balıktır. Pisi balığı, güveç, ızgara, fırın ve tava yöntemleriyle pişirilebilir. Ancak pişirmeden önce mutlaka 1 saat dinlendirmek gerekir.
Şunlara da göz atın;