Bileşikgiller familyasına ait bir bitki olan pelin otu, Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde sık sık görülür. Yabani olarak yetişen bu ot, bağırsak solucanlarını yok etmek için kullanılır. Şifalı bir bitki olduğu için, binlerce yıldır alternatif tıpta önemli bir yere sahiptir. Tıbbi açıdan kullanımı oldukça geniştir. Ancak pelin otunun tadı çok acıdır. Ayrıca aşırı tüketilmesi zehirlenmelere ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Peki, pelin otu ne işe yarar? İşte, pelin otunun faydaları, zararları ve kullanımı:
Bir tatlı kaşığı kurutulmuş pelin otu üzerine 1 bardak kaynar su eklenir. 10 dakika demlenmesi için beklenir. Ardından çay süzülür ve bal ile tatlandırılarak içilir. Pelin otu çayı günde en fazla 2 kez içilmelidir. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.Önemli Not: Pelin otu çayı 2 hafta düzenli olarak kullanıldıktan sonra, mutlaka 2-3 hafta ara vermek gerekir. Ara verilmemesi halinde pelin otunda bulunan eterik yağ türevi zehirlenmelere yol açabilir. Bu çayın tüketiminde hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.
Pelin otu yağı, cilt uygulamaları için kullanılır. 2-3 damla pelin otu yağı ciltteki tahriş olan bölgelere masaj yapılarak sürülür ve 10 dakika beklenir. Ardından ılık suyla durulanır. Uygulama haftada 2 kez tekrar edilebilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarma gibi etkiler görülürse, hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.
Çay yapımında kullanılan kurutulmuş pelin otu ve pelin otu yağını aktarlardan, bitkisel ürünler satan marketlerde ve güvenilir online satış sitelerinden temin edebilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi pelin otu, aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Önemli Not: Ciddi ve kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, düzenli ilaç kullananlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, pelin otunu kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir ürün kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;