Patates, günlük hayatta en çok tüketilen besinlerden biridir. Haşlama, kızartma, fırınlama gibi farklı yöntemlerle pişirilen patates, hemen her yemeğin içinde kullanılır ve yemeklere lezzet katar. Doğru koşullarda saklanmayan patates, yeni alınmış olsa bile kısa sürede filizlenir. Filizlenmiş patateslerin tüketilmesi ise önerilmez. Çünkü patates filizlendiğinde doğal toksinler ve solanin gibi kimyasallar açığa çıkar. Bu durumda tüketilen patates, zehirlenmelere yol açabilir.
Daha önce sizlere patates saklama yöntemlerini anlatmıştık. Bu kez, patatesin filizlenmesini önlemek için yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz.
Patatesler, nemin ve ısının yüksek olduğu yerlerde daha hızlı filizlenir. Aşırı nemli ortamlar, filizlenme sürecini hızlandırır. Bu yüzden patatesleri mutlaka serin, kuru ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Mutfak, pencere pervazı ve balkon gibi alanlar hem sıcak, hem de doğrudan ışık alan alanlardır. Bu yüzden kiler veya çekmeceler daha iyi bir seçenek olabilir. Patatesi sakladığınız ortamın 20 derece olması idealdir.
Patatesler, genellikle satın alınırken plastik torba ve poşetlerde muhafaza edilir. Ancak poşet gibi plastik ürünler, patatesin daha hızlı küflenmesine ve çürümesine yol açar. Plastik poşetler nemli ortama zemin hazırladıkları için, patatesleri kağıt, bez torba, ağ torba, sepet veya kutuda saklamayı düşünün.
Patatesleri, elma, soğan, avokado, domates gibi ürünlerin yakınında saklarsanız, bu meyveler daha hızlı olgunlaşır ve filizlenmeler daha kısa sürede meydana gelir. Bu durum yalnızca patatesleri değil, yakınındaki meyve ve sebzeleri de olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden mümkünse tek başına saklayın.
Fırın, ocak veya buzdolabı gibi teknolojik aletler, çalıştığında etrafına büyük bir ısı yayar. Bu yüzden patatesleri çabuk ısınan eşyalardan uzakta muhafaza edin.
Eğer patatesleri sakladığınız sepette yalnızca bir adet patatesin çürüdüğünü veya filizlendiğini fark ederseniz, bunu hemen diğerlerinden ayırın ve çöpe atın. Çünkü bakteri ve küfler, kısa süre içinde sepetteki diğer patateslere de yayılır. Bu yüzden ara sıra patatesleri kontrol etmeyi ve filizlenenleri ayırmayı unutmayın.
Patatesin raf ömrü uzun olsa da, özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte filizlenmelerde artış görülebilir. Yaz aylarında bir veya iki kullanımlık patates alın. Bu süreçte çok fazla patates almak, aldığınız ürünün ziyan olmasına neden olabilir.
Patatesleri sepet veya çekmecede saklıyorsanız, filizlenmesini önlemek için ortamın nemini azaltan besinler koyabilirsiniz. Örneğin sepetin altına gazete kağıdı sermek, çekmece içine tuz, karbonat veya pirinç koymak, ortamın nemini azaltarak filizlenmeleri geciktirir.
Şunlara da göz atın;