Tariflerin çoğunda patatesin ve farklı sebzelerinde kabukları soyularak kullanılır. Kabuklar ise genelde çöpe atılır. Ancak bu israfı önleyebilirsiniz. İyi yıkanmış patates kabukları ile farklı tarifler yapabilirsiniz. İşte, patates kabukları ile yapabileceğiniz 7 ürün:
Balık köftesi, köfte, kroket veya galeta unu gerektiren başka yemekler yapıyorsanız patates kabuklarını da kullanabilirsiniz.
Tarifteki ekmek kırıntılarını bire bir oranında patates kabuğu ile değiştirmeniz yeterlidir. Glutensiz olma avantajının yanı sıra aynı bağlama özelliklerine sahiptirler.
Hazırlamak için kabukları mutfak robotuna koyun ve yulaf büyüklüğünde parçalar elde edene kadar işleyin. Kabuklara dikkat edin; çok uzun süre işlem yapmak yapışkan bir görüntüye neden olur.
Patates püresine kabuklarını ekleyebilirsiniz. Güçlü bir aroma ve lezzet katar. Çöpe atmak yerine tariflerinizde kullanabilirsiniz.
En iyi seçeneklerinizden biri kompost yapmaktır. Pek çok insan, patates kabuklarının filizleneceği için hiçbir zaman gübre haline getirilmemesi gerektiğini düşünüyor. Ancak bu bir sorun değil. Kabuklar yeterince incedir ve kompost yığınındaki sıcaklık bunların hızlı bir şekilde ayrışmasını sağlayacak kadar yüksektir.
Patates kabukları zaten ince dilimlenmiş olduğundan ev yapımı cips, kraker ve patates kızartması için mükemmel adaylardır. Kızarmış patateslerin en sevdiğiniz kısmı kabuğuysa, bunlarla bir ziyafete hazırsınız.
Seçenekler sonsuzdur: Kabukları zeytin tuzu, tuz ve karabiber, peynir, otlar, ördek yağı, kırmızı biber, sarımsak veya istediğiniz herhangi bir şeyle kaplayın ve 180°'de çıtır çıtır olana kadar pişirin (bu 10 ila 15 dakika sürer).
Fırında pişirildikten veya çıtır çıtır olana kadar kızartıldıktan sonra, kabukları küçük parçalar halinde kesebilir ve kruton gibi salata veya çorbada kullanabilirsiniz. Orijinali kadar lezzetli, harika bir glutensiz alternatiftir.
Farklı sebze kabuklarınız ya da sebzeleriniz ile birlikte sebze suyu hazırlayın. Hazırladığınız sebze suyunu tariflerinizde kullanabilirsiniz. Et yemeklerinden pilavlara kullanacağınız sebze suyu yemeğinize lezzet katacak.
Güzel bir sebze suyu hazırlamak istiyorsanız, başka sebze artıkları toplayın (havuç kabuğu, kereviz yaprağı ve soğan kabuğu iyidir) ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Tadına göre tuz ekleyin.
Patates kabuğu çorbası yapmak için patates kabuklarınıza bir soğan ve birkaç diş sarımsak ekleyin. Yaklaşık 15 dakika pişirin, ardından hafifçe soğutun ve çorbayı bir blenderde karıştırın. Tekrar kısık ateşte pişirin ve biraz krema, damak tadınıza göre tuz ve bol miktarda taze çekilmiş biber ekleyin.
Patates ununun ve nişastasının pek çok kullanımı vardır; sosların koyulaştırılmasından fırınlanmış ürünlerin hafifletilmesine kadar her şey. Sindirimi kolay ve besinlerle dolu olduğundan, etrafta olması kullanışlıdır.
Elbette patates ununu kolayca satın alabilirsiniz, ancak bunu kendiniz yapmak eğlenceli, ilginç ve öğretici bir deneyimdir. Çöpe atmak yerine patates kabuklarından un ya da nişasta yapabilirsiniz.
Çöpe atmak yerine patates kabuğundan turta hazırlayabilirsiniz. Pancar, havuç ya da birçok farklı sebze ilave ederek lezzetlendirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;