Osmanlı Dönemi'nden günümüze miras kalan macun geleneği, Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Ramazan ayının olmazsa olmazları arasında yer alan Osmanlı Macunu, Ramazan şenliklerinde ağızlarda unutulmaz tatlar bırakır. Ancak günümüzde pek rastlamadığımız bu geleneği evinizde devam ettirmek ve çocuklarınızla birlikte yaşatmak isterseniz, ev yapımı Osmanlı macunu tarifimizden yararlanabilirsiniz. Ahşap çubuklara sarıp limon sıkılarak hazırlanan bu macun ile, nostaljik tatlara evinizde yer verebilirsiniz.
Osmanlı Macunu Çeşitleri Nelerdir?
Osmanlı macununun içinde, zencefil, karanfil, hibiskus, limon, portakal, nane, zencefil gibi birbirinden farklı malzemelere yer verilir. Portakallı, çilekli, muzlu ve kivili çeşitleri en popüler olanlarıdır.
Portakallı Osmanlı Macunu
Malzemeler;
- 1/4 su bardağı limon suyu
- 1,5 su bardağı şeker
- 1/4 çay bardağı portakal suyu
- Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu
- Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
- Çay kaşığının ucuyla hibiskus tozu
- Çay kaşığının ucuyla tarçın (Baharatlar isteğe bağlıdır.)
Kivili Osmanlı Macunu
Malzemeler;
- Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu
- Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
- Çay kaşığının ucuyla hibiskus tozu
- 1,5 su bardağı şeker
- 1/4 su bardağı limon suyu
- 1/4 çay bardağı kivi suyu
Çilekli Osmanlı Macunu
Malzemeler;
- 1,5 su bardağı şeker
- 1/4 su bardağı limon suyu
- 1/4 çay bardağı çilek suyu (Çilekleri rondodan geçirebilirsiniz.)
- 2 damla nane yağı (isteğe bağlı)
- Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
- Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu, tarçın, hibiskus tozu
Muzlu Osmanlı Macunu
Malzemeler;
- 1/4 su bardağı limon suyu
- 1,5 su bardağı şeker
- 1/4 çay bardağı ezilmiş muz püresi
- Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
- Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu, tarçın, hibiskus tozu
Osmanlı Macunu Nasıl Yapılır?
- Öncelikle orta ateşe yapışmaz derin tavayı koyun. Üzerine şekeri ve limon suyunu ekleyin.
- Ardından yapmak istediğiniz macunun meyve suyunu, nane yağını ve baharatları ilave edin. Kaynayana kadar karıştırın.
- Kaynayınca 10 dakika kadar kaynar vaziyette, orta ateşte tutun ve altını hemen kapatın.
- 10 dakika sonra macunu başka bir kabın içerisine alın.
- Macun bu aşamada akışkan bir kıvamda olur. Ancak oda sıcaklığına geldiğinde sertleşecektir.
- Macunları ahşap çubuklara hızlı bir şekilde sarın. Üzerine limon sürerek servis edin.
Şunlara da göz atın;
- Osmanlı yemekleri
- Osmanlı mutfağı börekleri
- Osmanlı'da iftar gelenekleri
- Ramazan'da nasıl beslenmeliyiz?
- Ramazan tarifleri