Ocak Nasıl Temizlenir: 8 Doğal Yöntem

Ocak nasıl temizlenir? Ocak gözleri nasıl parlar? Ankastre ocak temizliği nasıl yapılır? Seramik ocaklar nasıl temizlenmelidir? İşte, farklı ocak türleri ve temizlemek için 8 doğal yöntem:
Ocak Nasıl Temizlenir: 8 Doğal Yöntem
24 Nisan 2024, 22:33

Mutfaklarda en çok kullanılan eşyalardan biri olan ocak, sık sık yemek yapıldığı için kısa sürede pislenebilir. Genel ocak temizliği haftada 1, detaylı temizlik ise ayda 1 kez yapılmalıdır. Aksi takdirde ocağınız pislenir, yemeklerdeki hijyen azalır ve ocağın kullanım ömrü kısalır. İşte, bu sorunlarla karşılaşmamak için farklı ocak türlerini ve temizleme yöntemlerini yazımızda derledik. İşte, ocak temizliğinde uygulayabileceğiniz yöntemler:

  1. İnox Ocakları İçin Bebek Yağı

İnox ocaklar, paslanmaz çelikten oluşur. Sert ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Paslanma ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. İnox ocakları temizlerken, renk açan deterjanlar, çamaşır suyu ve sirke gibi aşındırıcı maddeler kullanılmamalıdır. İnox ocaklar bebek yağı ve nemli bir yardımıyla silinmeli, ardından kurutulmalıdır. 



  1. Seramik Ocaklar İçin Diş Macunu

Seramik ocaklar, yuvarlak bir kadran ve üzerine eklenen camdan oluşur. Ocak açıldığında önce yuvarlak kısmı ısınır, ardından cam ısınmaya başlar. Seramik ocak temizlenirken, hiçbir şekilde bulaşık teli kullanılmamalıdır. Lekeli yüzeylere diş macunu sıkılmalı ve mikrofiber bez yardımıyla bu lekeler çıkarılmalıdır. Her kullanımdan sonra nemli bezle silinmesi tavsiye edilir. 

  1. Çelik Ocaklar İçin Limon ve Sirke

Çelik ocaklar, uzun ömürlü eşyalardan biridir. Yemeğin ardından oluşan su ve yağ lekelerini gidermek için, sirke ve limondan destek alabilirsiniz. Sirkeli suyu yağ ve yemek artıkları, limon suyunu ise daha basit lekeleri gidermek için kullanabilirsiniz. Deterjan yerine portakal, limon gibi malzemelerle çelik ocakları parlatabilirsiniz.



  1. Emaye Ocaklar İçin Sirkeli Su

Emaye ocakları temizlerken, aşınmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bez veya süngere uyum sağlayan bu ocaklar, çamaşır sodası, limonlu su veya sirkeli su ile basitçe temizlenebilir. Ancak temizleme aşamasında çok bastırmamaya özen gösterin.

  1. İndüksiyonlu Ocak İçin Hassasiyet

İndüksiyonlu ocaklar, 3. nesil mutfak pişiricileridir. Bu ocağın yüzeyi ısınmaz, üzerinde bulunan kap ısınır. Bu da ocağın elinizi yakma riskini azaltır. İndüksiyonlu ocaklarda, göstergelerin olduğu alanlara daha dikkatli davranmanız gerekir. Cam yüzeylerinde tel veya sert bez kullanılmamalıdır. Bunun yerine mikrofiber bezlerden yardım alınabilir. Kullanımdan sonra iyice kuruması için beklenmeli, kurumadan kullanılmamalıdır. 



  1. Cam Ocak İçin Karbonat

Cam ocaklar çok kolay bir şekilde çizilebildiği için, sert sünger ve tel kullanılmamalıdır. Temizliğe başlamadan önce ocağın üzerindeki kırıntılar nemli bir kağıt havlu ile alınmalıdır. Kurumuş artıklar önce sıcak su ile yumuşatılmalı, ardında plastik spatula ile çıkarılmalıdır. Ocak aparatları bulaşık deterjanı ile silinebilir. Ancak Deterjan yerine karbonatlı su kullanmak daha etkili olacaktır. Cam ocaklarda su lekesi kalmasını önlemek için, kurulama işlemi mutlaka yapılmalıdır. 

  1. Ocak Gözleri İçin Sabun

Öncelikle beyaz sabunu rendeleyin ve derin bir kaba koyun. Üzerine kaynar su dökün ve ocak gözlerini bu karışımın içerisine atın. 1 gece beklettikten sonra temiz suyla durulayın ve telle sert bir şekilde ovalayın. En son tekrar durulayıp kuruladıktan sonra yerine yerleştirebilirsiniz.



  1. Parlatmak İçin Sirke

Malzemeler; 2 çay bardağı sirke, 4 yemek kaşığı limon tuzu, demirin üzeri geçene kadar su, beyaz sabun ve çelik tel.

Tüm malzemeleri karıştırın. Ocak gözlerini karışıma ekleyerek kaynat��n. Yumuşadıktan sonra tel ve beyaz sabunla ovalayın. Pırıl pırıl olduğunu görebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Alüminyum yüzeyler nasıl temizlenir?
  2. Bıçak temizleme yöntemleri
  3. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  4. Fırın nasıl temizlenir?
  5. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo