Türk mutfağında ve Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilen ciğer, sakatat çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Ciğer denildiğinde ilk akla gelen şehrimiz Edirne olsa da, hemen hemen her yörede farklı çeşitleriyle sunulur. Öyle ki bazı yörelerde kahvaltı olarak bile tüketilir. İçeriğinde bol miktarda demir minerali barındıran ciğer, B12 ve folik asit bakımından da zengindir. Ayrıca antioksidan özelliği ile vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Peki, ciğerle hangi yemekler yapılabilir? İşte, lokum gibi kıvamıyla 13 farklı ciğer tarifi:
Daha önce söylediğimiz gibi ciğer denildiğinde ilk akla gelen yer elbette Edirne'dir. Edirne mutfağının meşhur tava ciğerini evde kendi ellerinizle hazırlamak isterseniz, yapımı yalnızca 15 dakika süren tarifimize göz atabilirsiniz.
Kuyruk yağı ve kuzu ciğeri ile hazırlanan bu yemek, şişe dizilerek pişirilir. İsteğe göre hem fırında, hem de ızgarada pişirilen kuzu ciğeri, lavaş ve bol soğan eşliğinde sunulur.
Vücuda enerji vermesiyle bilinen koyun ciğerini, ince ince keserek nefis bir yemek hazırlamaya ne dersiniz? Ortalama 20 dakikada hazırlanan yaprak ciğeri pilav ve yeşil salata eşliğinde sunabilirsiniz.
Hem ekonomik, hem de lezzetli bir tarif arayanlar için önerimiz, tavuk ciğeri. Baharatlarla harmanlanan ve tavada pişirilen tavuk ciğerini, pilav eşliğinde sunabilirsiniz.
Koyun gömleği, akciğer ve karaciğer ile hazırlanan ciğer sarma, Trakya'nın meşhur lezzetlerinden biridir. Fırında pişirilen ciğer sarma, domates ve salata eşliğinde sunulur.
En sevilen sokak lezzetleri arasında yer alan Arnavut ciğeri, dana veya kuzu ciğerinden hazırlanır. Genellikle ekmek arasında servis edilen Arnavut ciğeri, patates püresi ve sumaklı soğan eşliğinde sunulabilir.
Kayseri mutfağına özgü bir yemek olan akciğerli yaprak sarma, asma yaprağı ve pirinçli harç ile hazırlanır. Yaprak sarmada kullanılan ciğer, kıyma haline getirilir. Hazırlanan sarmalar limon dilimleri ile birlikte sunulur.
Soğan ve maydanoz ile birlikte sunulan ciğer köftesi, özellikle Doğu Anadolu'da tüketilir. Bazı yörelerde 'ciğer taplaması' ismiyle de bilinir.
Dana veya kuzu ciğeri ile hazırlanan sote, genellikle soğan salatası eşliğinde sunulur. Ciğer sote yapımında kullanılan ciğerin taze olması, yemeğin lezzetini iki katına çıkartır.
Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan yahni, bir yemek türüdür. Et ve sebze çeşitleri ile hazırlanan yahninin birçok versiyonu bulunmaktadır. Karaciğer ve baharatlı patates ile hazırlanan ciğer yahnisini, bayramlarda ve kalabalık sofralarda sunabilirsiniz.
Yüksek oranda protein içeren ciğer şiş, ciğerin en yaygın tüketilme şekillerinden biridir. Ciğer kebabı olarak da bilinen ciğer şiş, isteğe göre fırında ve ızgarada pişirilir. Hazırlanan ciğerler, lavaşa sarılarak servis edilir.
Et ve et ürünlerini güveçte pişirmeyi sevenler için nefis bir önerimiz var. Kuzu ciğeri, havuç, biber ve maydanoz ile hazırlanan güveç, davet sofralarının vazgeçilmezidir.
Bayram sofralarından eksik olmayan et kavurmayı, bu kez kuzu ciğeri ile hazırlamaya ne dersiniz? Adana mutfağıyla özdeşleştirilen ciğer kavurmayı, limon kabukları, soğan, acı biber ve baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;