Nasır, ciltte görülen bir rahatsızlıktır. Bir bölgeye tekrarlanan bir basınç uygulanması sonucu oluşan nasır, kabarık ve sert bir yumru görünümündedir. Nasır genellikle topuklarda, avuç içlerinde, ayak parmaklarında ve dizlerde oluşur. Genellikle can yakmasa da, rahatsız edici bir durumdur. Nasırın en yaygın nedenleri dar ayakkabılar giymek, çıplak ayakla yürümek, enstrüman çalmak ve ellerin sürekli çalışmasıdır. Nasır oluşması genelde ciddi bir hastalığın habercisi değildir, ancak kişiyi rahatsız ettiği için evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle giderilmesi sağlanır.
Amerikan Dermatoloji Akademisi tarafından nasır için önerilen ilk çözüm, ılık suda bekletme yöntemidir. Eğer ayağınızda veya parmağınızda nasır varsa, 20 dakika boyunca ılık suyun içinde bekletin. Daha sonra nazikçe bu bölgeyi ovalayarak nasırı kaldırabilirsiniz. Ayağınızı ılık suda beklettikten sonra temiz bir havluyla kurutmayı unutmayın. Bu yöntemi, haftada 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.
Elma sirkesi, asit içeriği yüksek bir besindir. İçeriğindeki asitler, nasırın yumuşamasını sağlayabilir. Bir ölçü elma sirkesine, 4 ölçü su ekleyip karıştırın. Nasırlı bölgeyi, bu karışımın içerisinde 20 dakika bekletin. Ardından nasırlı bölgeyi ovalayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bu işlemler sırasında sabırlı olmaya özen gösterin. Nasırı çok fazla zorlamak, enfeksiyona neden olabilir.
5 yemek kaşığı hint yağı ve suyu karıştırın. Nasırlı bölgeyi bu karışımın içerisine batırın. Hint yağı, sert derinin yumuşamasını ve nasırdan etkilenen bölgeyi yatıştırmayı sağlayacaktır.
Silikon, keçe ve yumuşak yapıştırıcıdan oluşan nasır pedleri, çorap, eldiven, ayakkabı ve gömlek altına kolayca giyilebilir. İlaçsız pedler hem nasırın daha hızlı iyileşmesini, hem de bölgenin tahriş olmasını önleyecektir. Ancak salisilik asit içeren ilaçlı nasır pedlerinden kaçınmanızı tavsiye ederiz.
Epsom tuzu, özellikle çalıştıktan sonra rahatlamaya yardımcı olur. Epsom tuzunun ince taneleri, kasları gevşetmek ve cildi yatıştırmak için uygundur. Bir kase ılık suyun içerisine 2-3 kaşık epsom tuzu atın. Nasırlı bölgeyi bu suda bekleterek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Çay ağacı yağı, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ilık suyla dolu bir kabın içerisine 2-3 damla çay ağacı yağı damlatın. Cildinizin yumuşayıp nasırın kalktığını hissedene kadar nasırlı bölgeyi suyun içerisinde tutun. Çay ağacı yağı çok güçlü bir yağ olduğu için, cildinizi en faz 15 dakika bu suyun içinde bekletin. Ardından ılık suyla durulayın.
Pomza taşı, özellikle ayağın altındaki nasırları gidermek için kullanılır. Nasırı iyice ıslattıktan sonra, pomza taş�� ile nasırlı bölgeyi dairesel hareketlerle ovalayın. Tüm nasırı tek seferde çıkartmaya çalışmayın. Ardından bol suyla ayağınızı durulayın.
Bir kabın içerisine ılık su ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Nasırlı bölgeyi bu solüsyonda 2 dakika beklettikten sonra, kabartma tozunu da ilave edin. Ardından nasırlı bölgeyi 5-10 dakika daha bekletin ve nasırları ovarak çıkartın.
Nasır genellikle ciddi bir hastalık değildir. Ancak nasırları kesici bir aletle kesmeye veya çıkartmaya kesinlikle çalışmayın. Eğer nasır renk değiştirmeye, nasırdan irin akmaya veya kanamaya başlarsa, en kısa sürede doktordan yardım almanız gerekir. Ayrıca dolaşımınızı etkileyen bir sorun varsa da, uzman doktora danışarak nasırın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;