Kore mutfağının yemeklerini denediniz mi? Kore yemeklerinin Türk yemekleriyle benzer tatlara sahip olduğunu biliyor muydunuz? Kore mutfağında da tıpkı bizdeki gibi yemeklerde bolca baharat kullanılıyor. Sabahları kahvaltıya yumurtayla başlanıyor ve sıklıkla yeşillik tüketiliyor. Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Ofisi Direktörü Soyoung Park Kore ve Türk mutfağının benzerliğine dair şunları söylüyor;
“Kore mutfağı Türk yemek kültürü ile birçok ortak noktaya sahip. Kore mutfağında da Türkiye’de olduğu gibi yumurtanın ve yeşilliklerin bol olduğu bir kahvaltıyla güne başlanır. Günün diğer öğünlerinde de mutlaka turşu benzeri yan yiyecekler bulunur. Ayrıca hem Türk hem Kore mutfağında baharat kullanımı oldukça yaygındır. Bu nedenle Türklerin damak tadına hitap edebilen birçok Kore yemeği bulunuyor. Pandemi döneminde evde kalma sürelerinin uzamasıyla aşçılık becerilerini geliştirenler için Kore yemeklerini denemelerini öneririm.”
Kore mutfağında deneyimlenmesi gereken birçok lezzet bulunuyor. Bunlar arasında geleneksel Kore mutfağının merkezinde bulunan pilav üzeri soteli yiyecekler de yer alıyor. Kore Turizm Organizasyonu mutlaka deneyimlenmesi gereken Kore yemeklerini seçti. Bunlardan bazıları şunlar:
Kimchi
Güney Kore sofralarının bir vazgeçilmezi olan Kimchi, sebze ve baharatlarla yapılan bir tür turşu. Kimchi'nin 300'den fazla türü bulunuyor. Ancak en temel tarifte Çin lahanasının, baharatlar ve tuzla fermente edilmesi yer alıyor.
Bulgogi
Bulgogi, yabancı ziyaretçilerin neredeyse hepsinin sevdiği bir yemek. Bu yemek, genellikle sığır filetosu, bonfile veya kaburga etinin mermerde marine edilmesiyle hazırlanan ızgara et yemeğidir. Kore soya sosu, şeker ve Kore armudundan yapılan tatlı ve tuzlu sosla marine edilen et ızgarada pişirilir ve tadına doyum olmayan bir lezzet sunar.
Bibimbap
Kore mutfağının en temel yemekleri arasında yer alan Bibimbap, pilavın, sote edilmiş sebze ve et parçaları ile birlikte servis edilmesinden oluşuyor. Bir inanışa göre Bibimbap, Yeni Ay Yılı kutlamasında kalan yemeklerin gece yarısı atıştırmalığı olarak bir araya getirilmesiyle ortaya çıktı.
Japchae
Kaynatılmış cam eriştenin yağda sotelenmiş sebzeler ile birlikte sunulduğu Japchae, Kore'de özel günlerde servis edilen bir yemek. Kore'de kutlama yemekleri Japchae olmadan düşünülemez.
Tteokbokki
Tteokbokki, özünde pirinç hamurlarının kısık ateşte et, havuç, soğan, shitake mantarı ve başka farklı sebzelerle birlikte pişirilmesi anlamına geliyor. Temel malzemenin pirinç hamuru olduğu tteokbokki, renkli bir görüntüye sahip olmanın yanında oldukça besleyici de.
Şunlara da göz atın;