Mide ülseri, "Helicobacter pylori" mikrobu, bazı ilaçlar ve genetik yatkın sonucu görülen mide rahatsızlığıdır. Stres, alkol, sigara ve kahve kullanımı gibi etkenler, mide ülseri semptomlarının şiddetlenmesine yol açabilir. Ülser belirtileri arasında midenin üst kısmında ağrı ve yanma, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide bulantısı, kusma, reflü gibi semptomlar gözlemlenebilir. Özellikle baharatlı ve acı besinler, mide ülserinin kötüleşmesine yol açabilir. Bu yüzden mide ülseri olanlar, doktorun onayladığı bir beslenme programına geçiş yapmalıdır.
Uzmanlar, gastrik mukoza teriminin midenizin astarını ifade ettiğini açıklıyor. Midenize ulaşan yiyecekleri yağlayarak bu organın içindeki hareketlerini kolaylaştırdığı ve mide boşluğunuzu mikroorganizmalardan koruduğu için önemlidir. Gastrit veya gastrik mukozanın iltihabı gibi çeşitli durumlar mide astarının hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. A vitamini içeren havuç suyu bu sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
Düşük kalorili olmasına rağmen kabakta A ve C vitamini gibi mide ülserini iyileştirmeye yardımcı olan çok sayıda besin maddesi bulunuyor. Bu da mide ülseri semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
C vitamini kırmızı ve turuncu dolmalık biberlerde bol miktarda bulunur. C vitamini eksikliği olan kişilerde ülser daha sık görülür.
Kavun içerisinde bulunan yüksek miktardaki C vitamini ülser sorunlarının iyileşmesine yardımcı olur.
Elma ve armut gibi, yüksek oranda lif içeren besinler mide ülserinin rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu yüzden günlük öğünlerinize bir adet elma veya armut eklemeyi düşünebilirsiniz.
Kaçınılması gereken besinler;
Turunçgiller ve domates gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Turunçgiller tüketiyorsanız mide ağrısı yaşayabilirsiniz. Baharatlı yiyeceklerin ülserlerin başlıca nedenlerinden biri olduğuna yaygın olarak inanılmaktadır. Bu tüm vakalarda doğru olmayabilir, ancak bazı kişilerde semptomları kötüleştirmiştir. Gastrointestinal sistem boyunca koruyucu bir mukozal astar vardır ve alkol alırsanız aşınabilir. Bu olduğunda, iltihaplanma ve kanama olabilir. Kafeinli veya kafeinsiz kahveler olsun, asit üretimini artırabilir ve ülser hastalığı semptomlarını şiddetlendirebilir. Aşırı çay, alt özofageal sfinkteri gevşetme ve mide asidi üretimini artırma yeteneği nedeniyle mide ülseri için iyi değildir.
Şunlara da göz atın;