Meyve sıkacakları genellikle posayı ve bitki liflerini otomatik olarak çıkarır, ancak karıştırıcılar veya meyve suyu presleri bunu yapmaz. Meyve suyunu süzmeniz gerekmese de posadan kurtulmayı deneyebileceğiniz birkaç kolay yol vardır. Çoğu zaman, posanın büyük bir kısmından kurtulmak için suyu bir süzgeçten geçirebilirsiniz. Meyve suyunuzda hâlâ meyve veya sebze lifleri varsa, küçük parçalardan kurtulmak için tülbentten geçirmeyi deneyin. İşiniz bittiğinde buzdolabına koyun veya meyve suyunuzun tadını çıkarın. İşte, meyve suyu nasıl süzülür:
Süzgeç Kullanarak Nasıl Süzülür?
- Bir sürahinin veya kasenin üzerine ince gözenekli bir süzgeç yerleştirin. Büyük boşlukları olan süzgeç veya süzgeçleri kullanmaktan kaçının çünkü bunlar daha fazla posa veya lifin geçmesine neden olur. Sağlam bir çalışma yüzeyine büyük bir karıştırma kabı veya sürahi yerleştirin. Süzgeci alın ve uzun kenarları olan bir kasenin veya sürahinin üzerine koyun, böylece meyve suyunuz kenarlardan damlamasın
- Meyve suyunu süzgeçten geçirin. Süzmek istediğiniz meyve suyunu bir sürahide veya bardağa koyun, böylece dökmesi daha kolay olur. Meyve suyunu yavaşça süzgecin içine aktarın, kenarlardan akmamasına dikkat edin. Süzgeçten daha fazla dökmeden önce sıvının süzgeçten tamamen akmasını sağlayın. Kap boşalana kadar meyve suyu eklemeye devam edin
- Suyu sıkmak için posayı plastik bir spatula ile aşağı doğru bastırın. Düşmemesi için süzgeci baskın olmayan elinizle sağlam tutun. Süzgecin içinde kalan posa veya lifleri lastik bir spatulanın arkasıyla bastırın ve meyve suyunun kaseye veya sürahiye akmasını sağlayın. Posayı atmadan önce mümkün olduğu kadar fazla meyve suyunun akması için posaya sıkı bir baskı uygulayın.
- İlave lifleri çıkarmak için suyu tekrar süzgeçten geçirin. Bazı meyve veya sebze liflerinin süzgeçten geçmiş ve hâlâ meyve suyunda kalmış olması mümkündür. Meyve suyunu temiz bir kaba dökün ve kullandığınız kaseyi veya sürahiyi durulayın. Fazla posadan kurtulmak için suyu bir kez daha süzgeçten geçirin.
Tülbent Kullanarak Nasıl Süzülür?
- Tülbenti sürahinin iç kısmına lastik bantla sabitleyin. Tülbent sıkı dokunmuş liflere sahiptir ve katı maddeleri sıvılardan ayırmak için iyi çalışır. Tülbenti uzun bir sürahinin üstüne gerin, böylece içeriden aşağı sarkacaktır. Yerinde kalması için sürahinin kenarına bir lastik bant sarın
- Suyu yavaşça tülbentin içine dökün. Süzmek istediğiniz meyve suyunu bir sürahi veya bardağa koyun, böylece aktarımı daha kolay olur. Hamurun liflere tutunması için suyu tülbentten sabit bir hızda dökmeye başlayın. Daha fazla meyve suyu eklemeden önce sıvının tülbentten tamamen akmasını bekleyin.
- Liflerdeki fazla suyu çıkarmak için tülbenti sıkın. Paket lastiğini dikkatlice çekip çıkarın ve tülbentin köşelerinden tutun. Köşeleri ortada toplayın ve tülbenti bükerek posanın içine sıkışan suyu sıkın. Sıvının dışarı akması için tülbentin orta kısmını iyice sıkın.
- Hamuru temizlemek için tülbenti durulayın ve yıkayın. Fazla posayı bir çöp kutusuna atın ve tülbenti ılık suyun altında tutun. Üzerinde katı parça kalmayıncaya kadar beze yapışmış olan posaları ovalayın. Tülbenti normal çamaşır yükünüzle birlikte çamaşır makinenizden geçirin, böylece tekrar kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Meyve suyu konsantesi nedir?
- Kışlık konsantre meyve suyu nasıl yapılır?
- En sağlıklı meyve suyu türleri nelerdir?
- Kabızlık için en etkili meyve suyu tarifleri