Mesir Macunu Nasıl Yapılır ve Nasıl Yenir?

Mesir macunu nedir? Mesir macununda hangi baharatlar kullanılır? Mesir macununun faydaları nelerdir? İşte, 41 farklı baharatla hazırlanan mesir macunu tarifi ve faydaları:
Mesir Macunu Nasıl Yapılır ve Nasıl Yenir?
24 Nisan 2024, 22:33

Mesir macunu, Manisa Bimarhanesi'nin ilk Başhekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatla hazırlanan ve hastalara şifa olması için verilen şifalı bir macundur. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı iyileştiren bu macun, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu yüzden genelde kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. 15 Nisan 1539'dan beri Manisa'da Mesir Bayramı kutlaması yapılır ve Sultan Meydanı'nda toplanan halka bu macundan dağıtılır. 

Mesir Macunu Nasıl Yapılır?

Mesir macunu yapımında anason, çivit, çörekotu, çöpçün, hardal tohumu, damla sakızı, dar-ı fülfül, havlıcan, hindistan cevizi, hıyarşembe, hindistan çiçeği, kakule, iksir, karabiber, kalbarda, kebabiye, karanfil, kırım tartar, kişniş, kimyon, ma-i leziz, limon tuzu, portakal kabuğu, meyan balı, revan kökü, safran, rezene, sarı halile, sinameki, şeker, tarçın, şamlı-şaşlı, tarçın çiçeği, tiryak, teke mersini, vanilya, udülkahr, zencefil, yeni bahar, zerde çöp ve zulumba baharatları kullanılır. Yapımı oldukça zahmetlidir ve işlendikten sonra kağıtlara sarılarak satışa sunulur.



Mesir Macunu Nasıl Yenir?

Mesir macunu ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. İçinde farklı baharatlar olduğu için, oldukça güçlü bir karışımdır. Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir. 

Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren annelerin mesir macunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.



Mesir Macununun Faydaları Nelerdir?

Mesir macunundaki baharatların faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Anason: İştah açıcı özelliktedir.
  2. Çöpçün: Hemoroid ve egzama için kullanılır.
  3. Çivit: Kabakulak da kullanılır.
  4. Çörekotu: Gaz söktürücü özelliktedir.
  5. Dar-ı fülfül: Öksürük kesicidir.
  6. Damla sakızı: Mideyi rahatlatır.
  7. Hardal tohumu: İştah açıcıdır.
  8. Hıyarşembe: Müshil olarak kullanılmaktadır.
  9. Havlıcan: Öksürüğü azaltır.
  10. Hindistan çiçeği: Hazmı kolaylaştırır.
  11. İksir: Güç verir.
  12. Kimyon: İştah açıcıdır.
  13. Karanfil: Ağız kokusunu giderir.
  14. Karabiber: Öksürük kesicidir.
  15. Kırım tartar: Kaşıntılı deri hastalıklarında kullanılır.
  16. Kişniş: İştah açıcıdır.
  17. Limon tuzu: Macunun tatlı etkisini hafifletir.
  18. Meyan balı: İdrar arttırıcıdır.
  19. Ma-i leziz: Kalıcı tatlılık sağlar.
  20. Portakal kabuğu: Koku ve aroma verir.
  21. Revan kökü: Hemoroid tedavisinde kullanılır.
  22. Safran: Çarpıntıları giderir.
  23. Rezene: Mideyi rahatlatır.
  24. Tarçın: Kabızlığı giderir.
  25. Sarı halile: İştah kesicidir.
  26. Şamlı ve şaşlı: Kadın hastalıklarına iyi gelir.
  27. Sinameki: Müshil olarak kullanılır.
  28. Şeker: Macuna kıvam verir.
  29. Teke mersini: Macunun daha değişik kokması için kullanılır.
  30. Udülkahr: Diş ağrısına karşı kullanılır.
  31. Yenibahar: Kuvvet verir.
  32. Zencefil: Nefes darlığı ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  33. Zerde çöp: Mide koruyucudur.
  34. Zulumba: Mide rahatsızlıklarında kullanılır.


Önemli Not: Aşırı tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Mide rahatsızlığı, diyabet, obezite, mesane ve karaciğer hastalarının tüketmesi sakıncalıdır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Osmanlı macunu nasıl yapılır?
  2. Osmanlı yemekleri
  3. Yer fıstığı ezmesi nasıl yapılır?
  4. İncir kürü nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo