Melisa Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Demlenir?

Melisa çayı ne işe yarar? Melisa çayı nasıl yapılır? Melisa çayı günde kaç bardak içilmeli? Melisa çayının zararları var mı? İşte, sakinleştirici etkileri bulunan melisa çayının faydaları ve yapılışı:
Melisa Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Demlenir?
29 Aralık 2022, 16:54

Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yabani olarak yetişen melisa, yaz aylarının sonlarına doğru açan bir bitkidir. Kokusu limona benzeyen melisa, 'oğulotu, tatlı balsam, mavi balsam' gibi isimlerle de bilinir. Genellikle yaprakları kurutulur ve çay yapımında kullanılır. Ancak krem, yağ ve kapsül formlarında rastlamak da mümkündür. Özellikle stresli dönemlerde içilmesi tavsiye edilir. Peki, melisa çayı ne işe yarar? İşte, melisa çayının faydaları ve yapılışı:

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Mikrop kırıcı özelliğindedir.
  2. Kökeni sinire dayalı çarpıntılara, sıkıntı ve strese, depresyona iyi gelir.
  3. Sakinleştirici etkisi vardır.
  4. Vücuda enerji verir. Halsizlik ve bitkinlik gibi belirtileri giderir.
  5. Hazmı kolaylaştırır. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
  6. Spazm çözücüdür.
  7. Bağırsak gazlarını azaltır.
  8. Mide ağrısı ve ishal tedavisinde kullanılabilir.
  9. Hafızayı güçlendirir, unutkanlığı azaltır.
  10. Vücuttaki stres düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur.
  11. Ateş düşürücü ve ağrı kesici özellikleri mevcuttur. Bu yüzden grip ve nezle gibi hastalıklarda tüketilebilir.
  12. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyonu dengeler.
  13. Cildi nemlendirir, gözeneklerin küçülmesini sağlar.
  14. Özellikle regl döneminde içilerek karın ve bel ağrılarını azaltır.
  15. Adet söktürücüdür.

melisa çayı

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

Melisa çayını iki farklı şekilde yapabilirsiniz. Eğer poşet çay olarak aldıysanız, bir fincan suyu kaynatın. Kaynayan suya melisa çayı poşetini ekleyin ve 2-3 dakika bekleyin. Ardından şeker ekleyerek içebilirsiniz. 

Kurutulmuş melisa kullanacaksanız, 1 buçuk fincan suyu kaynatın. Su kaynadığında içerisine 1 çay kaşığı kurutulmuş melisa koyun ve demlenmesi için 5-6 dakika bekleyin. Çay demlediğinde süzerek fincana alın. İsteğe göre 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Melisa Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli?

Her besinde olduğu gibi melisa çayının aşırı tüketilmesi de ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden melisa çayını günde en fazla 2 fincan tüketin. 2 fincandan fazla tüketilmesi ciddi yan etkilere yol açabilir. Melisa çayını günün her saati içebilirsiniz. Ancak kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden sonra içmek, daha uygun olacaktır.

Melisa Çayı Uyku Yapar Mı?

Melisa çayı sinir ve strese karşı rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden uykuya geçiş süresini kısaltır. Uyumadan 15 dakika önce melisa çayı içerek, daha kolay bir şekilde uykuya dalabilirsiniz.

melisa çayı

Melisa Çayı Boy Uzatır Mı?

Melisa çayının boy uzatma üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu yüzden boy uzatmak için de içilebilir.

Melisa Çayı Bebeklere Verilir Mi?

1 yaşından küçük çocuklara melisa çayı dahil hiçbir çay verilmemelidir. 1 yaşından sonra ise mutlaka uzman doktora danışılmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin bebeklere verilmemelidir.

Melisa Çayının Etkileşime Girdiği İlaçlar Nelerdir?

Melisa çayı tiroit ve sedatif ilaçlar ile etkileşime girebilir. Ayrıca kaygı (anksiyete bozukluğu) ve uykusuzluk için ilaç kullanılıyorsa, melisa çayı kesinlikle tüketilmemelidir. Tiroit veya glokom rahatsızlığı bulunan kişiler, doktora danışmadan melisa çayı tüketmemelidir. Hamilelikte kullanımı hakkında kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Bu yüzden doktora danışmadan tüketmek sakıncalıdır.

Melisa Çayının Yan Etkisi Var Mı?

Daha önce söylediğimiz gibi melisa çayı günde 2 fincandan fazla tüketilirse, ciltte kızarıklık, dökülme, şişkinlik, alerji ve mide bulantısı gibi yan etkilere yol açabilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Önemli Not: Melisa çayını tüketmeye uygun olup olmadığınızı mutlaka öğrenmeniz gerekir. Özellikle ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, melisa çayını tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kekik çayının faydaları nelerdir?
  2. Ihlamur çayı nasıl yapılır?
  3. Karanfil çayı ne işe yarar?
  4. Zeytin yaprağı çayının faydaları nelerdir?
  5. Rezene çayı nasıl demlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo