Turunçgiller familyasına ait bir meyve türü olan mandalina, sulu ve etli bir yapıya sahiptir. Turuncu ve sarı renklerde olan bu meyve, sade bir şekilde tüketilir. Portakala göre daha yumuşak ve küçük olduğu için suyu sıkılarak tüketilebilir. Ayrıca tatlı yapımında da kullanılır. Kabuğu incedir ve kolayca soyulur. Çoğunlukla çekirdeksizdir ancak bazı türleri az sayıda tohum içerir. Mandalinanın meyveleri genellikle tatlı bir tada sahiptir.
2019 verilerine göre dünyada mandalina üretiminin en çok olduğu yer Çin'dir. Dünya toplamının %56'sını karşılayan Çin'i sırasıyla İspanya, Türkiye, Fas ve Mısır takip eder. Ülkemizde ise mandalina üretiminin %95'i Akdeniz Bölgesi'nde yapılır. Kalan %5'i ise Ege ve Karadeniz'den karşılanmaktadır. Mandalina üretiminde Adana, Hatay, Mersin ve Antalya illeri ön plana çıkmaktadır.
Mandalina ılıman iklimlerde yetişen ve sıcağı seven bir bitkidir. Bazı mandalina türlerinin dayanıklılığı, portakal gibi diğer turunçgillerden daha fazladır. Bitkinin yetiştirildiği yerlerde sıcak -4 derecenin altına düşmemelidir. -9 derecenin altına düşen sıcaklıklarda mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı sıcaklıklar ise 45 derece ve üzeridir.
Mandalina ağaçları bol humuslu, derin, suyu iyi akıntılı olan (süzek), tınlı, kumlu-tınlı veya killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın drenajı iyi olmalı, havalandırmasında sorun olmamalıdır. 15-35 gün arası sulama yapılır. Sulama işlemi hava sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. Mandalina yetiştiriciliği için en ideal toprak pH değeri 5-5,5 aralığıdır.
Mandalina, kış mevsimi meyvesidir. Eylül ayında hasadı başlayan mandalina Şubat ayına kadar tezgahlarda yerini almaya devam eder. Hasat dönemi mandalina çeşidine göre farklılık gösterebilir.
Şunlara da göz atın;