Makarna, eski zamanlardan beri yapılan İtalyan asıllı bir yemektir. Zaman içerisinde bütün Dünya’ya yayılmıştır ve oldukça sevilen bir lezzettir. Makarna un ve yumurtadan yapılır. Oldukça fazla makarna şekli vardır. Bu şekiller ile yapılan sınırsız sos ve sınırsız versiyonda makarna vardır. Sizlere popüler olan makarna şekillerinden ve bu şekillere uygun sos türlerinden bahsettik. İşte, makarna çeşitleri ve türlerine uygun soslar:
Spagetti ince ve uzun formda sıklıkla tüketilen bir makarna çeşididir. Çoğunlukla daha sıvı soslarla eşleştirilir. Sebebi ince olduğundan dolayı sosu tutma özelliğinin az olmasıdır. Sos olarak krema ya da domates bazlı soslarla eşlenir.
Tagliatelle spagetti ile aynı uzunlukta ancak daha yassı ve kalın bir makarna türüdür. Spagetti gibi sıvı soslar ile eşleştirilebilir fakat sos türüne göre kalın sosları da tutma olasılığı yüksektir.
Penne makarna, verev kesilmiş yassı ve boru şeklindeki makarna türüdür. Adını en çok arabiata sos ile duyurmuştur. Sıvı sosların aksine kalın sosları oldukça iyi tutmaktadır. Ayrıca ek malzemeler ile fırında da pişirilmektedir.
Fiyonk ya da farfelle makarna görüntü ve anlam olarak kelebeği ifade etmektedir. Orta kalınlıkta bir makarna türüdür. Kalın sosları tuttuğu gibi kültürümüzde de yoğurt ile beraber tüketimi oldukça yaygındır.
Burgu makarna, yapı gereği ince bir makarnadır ancak aralardaki kıvrımlar sebebiyle boşlukları fazladır ve sosları iyi şekilde tutabilmektedir. Bu makarna türü de hem ocakta hem de fırında pişirilmeye uygundur.
Boncuk makarna soğuk makarna yemeklerinde kullanılan baş ürünlerden biridir. Küçük ama kalın olmasının avantajı yine sos tutmaya yatkın olmasıdır. Bu yüzden hem yoğurt kullanılarak soğuk salatalarda hem de taze otlar ve zeytinyağı ile harmanlanarak servis edilebilir.
Fettuccine makarna tagliatelle ile aynı kalınlıktadır ancak daha geniştir. Bu sebeple kalın sosları rahatlıkla tutar. Bu makarna türü genellikle kremalı soslar ile eşleştirilir ve tavuk ya da benzer proteinler ile lezzetlendirilir.
Ravioli iç dolgusu olan makarna türüdür. İçerisine peynir ya da et bazlı dolgular hazırlanır. Dışarısı için genellikle kalın soslar tercih edilir. Tereyağı ya da krema bazlı soslar ile eşlenebilir.
Şunlara da göz atın;