Lahana, turpgiller familyasından kat kat yaprakları olan bir bitkidir. 'Kelem' ismiyle de bilinen lahananın mor ve kara lahana olarak farklı çeşitleri de mevcuttur. Beyaz lahana, özellikle salata yapımında kullanılır. Ancak sarma, börek gibi farklı kullanım alanları da mevcuttur. İşte, klasik tariflerden sıkılanlar için lahana ile yapabileceğiniz 16 nefis lahana tarifi:
Lahana denildiğinde ilk akla gelen yemek, zeytinyağlı lahana sarmasıdır. İç harcında pirinç, soğan ve kuş üzümü kullanılır. Özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezlerinden biridir.
Rus ve Slav kökenli bir yemek olan kapuska, bazı yörelerde pirinç, bulgur gibi bakliyatlarla hazırlanır. Hazırlanışı 15, pişirmesi ise ortalama 20 dakikadır. Porsiyonu, yaklaşık 120 kalori değerindedir.
Beyaz lahanayı sade bir şekilde tüketmek isteyenler, atıştırmalık lahana tarifimizi deneyebilir. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlanan bu yemek, yoğurtlu sos ile birlikte sunulur.
Yalnızca 7-8 malzemeden oluşan beyaz lahana salatası, ortalama 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Yaklaşık 110 kalori olan beyaz lahana salatası, diyet listeleri için de uygundur.
Havuç, kabak, karnabahar, mantar ve lahana ile hazırlanan sebzeli noodle, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Özellikle Asya mutfağını sevenlerin mutlaka denemesi gereken tariflerden biridir.
Kıyma, pirinç ve farklı malzemelerle hazırlanan beyaz lahana ruloları, külah şeklinde sarılır. Ketçap ve kremalı sos eşliğinde sunulur. Servis için yanına dereotlu yoğurt eklenebilir.
Lahana, sarımsak ve sirke ile hazırlanan lahana turşusunun kurulması 15-30 gün içerisinde tamamlanır. Kavanozlarda muhafaza edilen turşu, yemeklerin yanında sunulabilir.
Okurumuzdan gelen coleslaw, lahana, havuç ve soğan ile hazırlanan bir salata çeşididir. Yemeklerin yanında sunulan bu tarif, 15 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Orta boy lahananın içerisinde hazırlanan lahana dolması, özellikle Karadeniz mutfağında tüketilen bir yemektir. Şık sunumuyla herkesi kendine hayran bırakır. İçinde kuzu eti kullanılabilir.
Beyaz lahana, lahana turşusu ve kuzu eti ile hazırlanan etli lahana, salçalı sos ile lezzetlendirilir. Fırında pişirildikten sonra sıcak bir şekilde servis edilir.
Alman mutfağına özgü bir yemek olan kohlrouladen'in, iç harcı peynir ve darı ile doldurulur. Damak zevkine göre kıyma veya pirinçli harç da kullanılabilir.
Lahana, köri ve hardal ile hazırlanan lahana sote, hafif yemeklerden biridir. Baharat ve soslarla zenginleştirilir. Tarifte beyaz lahana veya brüksel lahanası kullanılabilir.
İç harcı havuç ve lahana ile doldurulan bu börek, çayın yanına çok yakışır. Misafir ağırlarken sunabileceğiniz tariflerden biridir.
Nohut, tavuk ve beyaz lahana ile hazırlanan yahni, özellikle bayram sofralarında sunulur. Tencerede pişirildikten sonra sıcak bir şekilde servis edilir.
Beyaz lahanalı soğan çorbası ile hem kışın hastalıklarından korunabilir, hem de lezzeti ile herkesi büyüleyebilirsiniz. Beyaz lahanalı soğan çorbasını videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Farklı bir salata tarifi denemek isteyenler; beyaz lahanalı narenciye salatası tam size göre! Bu salatası, yemeklerin yanında afiyetle tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;