Kuşkonmaz, halk arasında serçe otu olarak bilinen, çok yıllık bir bitkidir. Ortalama 100-150 cm boyutuna ulaşan bu bitki, çok dallı, tüylü yapraklı ve kalın gövdelidir. Kuşkonmazın bileşiminin %93'ünü su oluşturur. Kalsiyum, magnezyum ve çinko bakımından zengindir. Diyet listelerinde sık sık tüketilir. İsteğe göre haşlama veya kızartma olarak pişirilebilir. Kuşkonmaz temizliği, dikkat gerektiren bir iştir. Güzelce temizlendikten sonra pişirme aşamasına geçilebilir.
Kuşkonmaz, günümüzde en çok Fransa, İtalya, Çin ve Amerika'da yetiştirilir. Anavatanı Batı Anadolu olmasına rağmen, üretimi çok yaygınlaşmamıştır. Ülkemizde Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum, kuşkonmaz yetiştiriciliği ile ön plana çıkar.
Kuşkonmaz, iklim bakımından çok seçici değildir. Ancak hasat zamanında yağmursuz olan bölgelere dikilmesi gerekir. Çünkü hasat zamanı yağmur yağması, bitkinin verimini azaltır ve kısa sürede çürümesine neden olur. Kuşkonmaz, genellikle Mart-Haziran ayları arasında ekilir. Çimlenme için sıcaklık 20-30 derece aralığında olmalıdır. Çimlenme normal koşullarda 15, kötü koşullarda ise 30 günde gerçekleşir.
Kuşkonmaz, hafif topraklarda yetişmeye uygundur. Humuslu ve lifli toprak kullanmak, bitki için daha iyi olacaktır. Ayrıca toprağa gübre eklemek de verimi artıran yöntemlerden biridir. Kuşkonmaz toprağının pH'sı 6.7-7.5 arasında olmalıdır. Çok nötral, hafif kumlu ve organik maddeler bakımından zengin topraklar daha iyi olacaktır.
Kuşkonmaz, ilkbahar sebzesidir. Mart ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat Mayıs ayının sonuna kadar devam eder. Yani bahar aylarında pazarda ve marketlerde rastlamak mümkündür. Ekildiği yıl genellikle ürün vermez. İkinci yıl çok az ürün verir. Üçüncü yıl ise gerçek hasat dönemi başlar.
Şunlara da göz atın;