Kramp, boy, yaş aralığı, kilo fark etmeksizin herkeste görülebilecek bir kas kasılmasıdır. Kramp, genellikle saniyeler, dakikalar kadar kısa sürse de çok şiddetlidir. Yalnızca uyanıkken değil, uyku esnasında uykuyu bölecek şiddette olabilir. Özellikle yüzme esnasında meydana gelen kramplar, tehlikeli boyutlara çıkabilir. Kramp ağrılarını bir nedene bağlamak doğru olmaz. Kramp saplanmasının birçok nedeni olabilir. Kimi zaman çok fazla ayakta kalmak, sinir, stres, vitamin eksikliği, ani hareketler ve yorgunluk kramplara neden olabilir.
Kramp sancılarının çoğu bacak arkasındaki baldırlarda meydana gelir. Gün içinde çok ayakta durmak, genetik yatkınlık, varislere ve baldır kramplarına neden olabilir.
Hipertiroidi, tiroid hormonlarının fazlalığıdır. Hipotiroidi ise azlığı anlamına gelir. Tiroid hastalıkları, adele kramplarına yol açar.
Vitamin eksiklikleri, sağlıkta ciddi problemlere yol açar. Kasların gevşemeden kasılmasının nedenlerinden biri, vücudun yeteri miktarda vitamin almamasıdır.
Sinir ve stres birçok rahatsızlığın nedenidir. Bu duygular, istemsizce kasların kasılmasına neden olabilir. Bu süreçte sakinliği korumak ve zihni rahatlatmak kasların gevşemesine yardımcı olur.
Metabolizmadaki enzimler için, magnezyum çok önemlidir. Kalsiyum ve magnezyum eksikliği, kas kramplarına yol açabilir.
Şeker hastalıklarının en çok rastlanan belirtileri arasında sık idrara çıkma vardır. Kan şekeri değişiklikleri, kramp ataklarına neden olabilir.
Kasların gevşeyebilmesi için sıvı ve elektrolit gereklidir. Böbrek rahatsızlıkları, kendini kas krampları olarak gösterebilir.
Gün içinde yapılan ani hareketler, bacak ve kollarda kramplara yol açabilir. Aniden yapılan hareketlerde, gönderilen sinyal gecikir. Bu da gevşemeden gerilen kasların kramp olarak dönmesine neden olur.
Öncelikle kas krampları için bir doktora başvurmak gerekir. Yapılan muayenelere göre kramp sancısı için profesyonel masaj önerilebilir veya hekim tavsiyesi üzerine kas gevşeticiler verilebilir.
Şunlara da göz atın;