Enginar, Akdeniz mutfağında çok popüler olan en sağlıklı sebzelerden biridir. Zeytinyağlı olarak tüketilen enginar, aynı zamanda fırınlama ve ızgara yöntemleriyle de pişirilir. Ancak taze enginar bulmak yıl boyunca mümkün olmadığı için, sezon dışında konserve enginarlara yönelebilirsiniz. Konserve enginar, temizlenmiş enginarın su, tuz, limon suyu ve zeytinyağı ile konserve edilmiş halidir. Konserve işlemi sayesinde hem enginarın tazeliği, hem de besin değerleri korunur. Ayrıca uzun süre saklama imkanı olduğu için yaz aylarında konserve enginarı tercih edebilirsiniz.
Konserve Enginar Nasıl Pişirilir?
Konserve enginarı pişirmek için, su, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber kullanabilirsiniz. Pişirme aşamaları şu şekildedir;
- Konservedeki enginarları çıkarın ve bol suyun altında durulayın. Tuzunu arındırmak için, bir süzgece alarak 10 dakika bekletin.
- Konserve enginarın yapraklarını açın ve iç kısımlarını kontrol edin.
- Bu esnada tencereye su ekleyin ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine limon suyu ve tuz ekleyebilirsiniz.
- Temizlenmiş enginarları kaynar suya alın ve 15-20 dakika haşlayın. Çatal batırarak enginarın yumuşaklığını kontrol edin.
- Enginarlar yumuşadığında suyunu süzün. Enginarları servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı ile karabiber ekleyerek servis edin.
- İsteğe göre pişirdiğiniz enginarları garnitür veya sosla zenginleştirebilirsiniz. Rendelenmiş parmesan peyniri, sarımsaklı yoğurt gibi soslar, enginara çok yakışır. Ayrıca bezelye ve havuç haşlayarak enginarların ortasına koyabilir ve limon suyu eşliğinde servis edebilirsiniz.
Konserve Enginar Nasıl Kullanılır?
- Salata: Konserve enginarı haşladıktan sonra ince ince doğrayıp yeşilliklerle bir araya getirerek nefis bir salata hazırlayabilirsiniz.
- Makarna sosu: Konserve enginarı pişirdikten sonra makarna soslarına ilave edebilirsiniz. Küp küp doğradıktan sonra blenderdan geçirmeniz pürüzsüz bir kıvam almasını sağlar.
- Sandviç: Konserve enginarı, sandviç yapımında da kullanabilirsiniz. Bunun için sandviç ekmeğine veya lavaşa, haşlanmış enginar, marul, domates ve parmesan peyniri eklemeniz yeterli olacaktır.
- Pizza: Konserve enginarı dilimleyerek zeytinyağı, mozzarella peyniri ve sebzelerle birlikte pizzanın üzerine ekleyebilirsiniz.
- Pilav ve risotto: Haşlanmış enginarları dilimleyerek pilavınıza farklı bir lezzet katabilirsiniz.
- Zeytinyağlılar: Konserve enginarı sade bir şekilde servis etmek istemiyorsanız, zeytinyağlı kereviz, zeytinyağlı pırasa gibi farklı yemeklere ekleyebilirsiniz.
- Çorba: Konserve enginarı farklı sebzelerle pişirip blenderdan geçirerek hem vitamin dolu, hem de lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Enginar tarifleri
- Enginar nasıl temizlenir?
- Enginar nasıl pişirilir?
- Enginar nasıl saklanır?
- Konserve ürünleri saklamak için ipuçları