Kızartmaların Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapmalıyız?

Hem kolay, hem de lezzetli olduğu için sık sık tercih edilen kızartmaların çok fazla yağ çekmesi sağlık açısından sakıncalıdır. Peki, kızartmaların yağ çekmemesi için ne yapmalıyız? İşte, cevabı:
Kızartmaların Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapmalıyız?
24 Nisan 2024, 22:10

Sağlıksız olduğu için uzak durmaya çalışsak da, kızartmaların Türk mutfağındaki yeri oldukça farklıdır. Özellikle patates kızartması denildiğinde akan sular durur. 'Keşke kalorisi düşük olsa da, hep yesek.' dediğimiz lezzetlerin başında gelir. Ancak kızartmaları yaparken en büyük sorun kalorileri değil, çok fazla yağ çekmeleridir. Patlıcan, tavuk, balık gibi besinleri kızarttıktan sonra içlerine çok fazla yağ çekmeleri hem sağlık açısından sakıncalı, hem de lezzet bakımından kötü bir durumdur. Tam da bu yüzden kızartmaların daha az yağ çekmelerini sağlayacak birkaç pratik yöntemi sizlere sunacağız. 



Kızartma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle kızartma yapmaya başlamadan önce, bu noktalara dikkat etmenizde fayda var. 

  1. Isıya çok dayanıklı yağlar seçin. Yağın ısıya dayanma süresi ne kadar fazlaysa, yapacağınız yemeğin lezzeti de o kadar çok olacaktır. Zeytinyağı ve fındık yağı, ısıya dayanma süreleri yüksek olan yağların başında gelir.
  2. Yanmayan, yapışmayan ve ısıya dayanıklı araç gereçleri kullanın. Kalın tabanlı tava ve tencereler kızartma için daha uygundur.
  3. Yağı ocağa koyduğunuzda mutlaka güzelce kızdırın. Eğer yağ tam olarak kızmazsa, yemekten istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.
  4. Ürünleri tek seferde pişirmeye çalışmayın. Bunun yerine azar azar koyup pişirin. Pişen ürünleri çıkartın ve yenilerini ekleyin.



Kızartmaların Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Patates: Kızartma yapımında en çok kullanılan ürün patatestir. Patateslerin yağ çekmesini önlemek için, yeşillenmemiş patatesleri kullanın. Patatesleri önce soğuk suyun altında, sonrasında ise tuzlu suyun içinde bekletin. Böylece daha az yağ çekmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pişirme süresini çok uzun tutmamaya da özen gösterin.
  2. Patlıcan: Patlıcanı alacalı bir şekilde soyun. Doğrama aşamasına geçmeden önce tuzlu soğuk suda bekletin. Dilimledikten sonra tekrar tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. Ardından fazla suyunu süzün ve pişirirken yağ sıçratmaması için kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Pişirme işlemini 2-3 dakika olacak şekilde ayarlayın. Pişen patlıcanların yağını süzmeyi de ihmal etmeyin.
  3. Domates, biber ve bamyaları, kızartacağınız zaman paneleyin. Böylece hem formları bozulmaz, hem de daha az yağ çekerler. 
  4. Sebzeleri kızartırken daha az yağ çekmesi için, yağın içine 1 tatlı kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
  5. Hamur: Hamurun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Hamur işlerini kızartacağınız yağı ilk kez kullanın. İkinci kez kullanılmış yağlar daha fazla yağ çekilmesine neden olur. Ayrıca hamurları kısa sürede pişirmeye özen gösterin. Pişen hamurları çıkarırken kevgir yardımıyla fazla yağlarını süzdürün.
  6. Tavuk: Tavuk etini kızartacağınız zaman marine edin ve paneleyin. Böylece hem çıtır çıtır olacak, hem de daha az yağlı kalacaktır. 
  7. Köfte: Köfte harcını hazırladıktan sonra direkt yağın içerisine atmayın. Bunun yerine buzdolabında mutlaka dinlendirin. 
  8. Son olarak daha önce duymuş olabileceğiniz bir yöntemimiz var. Kızarttığınız besinleri, kağıt havlu üzerinde bekletin. Kağıt havlu, fazla yağın çekilmesine yardımcı olacaktır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Deep frying nedir?
  2. Kızartma kokusu nasıl çıkar?
  3. Kızartma tatlıları
  4. Kızartma yağı kaç kez kullanılır?
  5. Patates kızartmasının yanına ne gider?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo