Kışın Tüketilmesi Gereken 5 Besin

Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için, her zamankinden daha sağlıklı beslenmek gerekir. Dyt. Gökhan Çelik., kış aylarında tüketilmesi gereken besinleri anlattı.
Kışın Tüketilmesi Gereken 5 Besin
18 Ekim 2023, 12:03

Kış mevsiminde yaygınlaşan gribal enfeksiyonlar, yetersiz güneşten kaynaklı depresif ruh halleri, sürekli üşüme ve uykulu hissetme durumu yaşam kalitesini düşürebilir. Neyse ki bu mevsimde yetişen meyve ve sebzeler soğuk havalardan kaynaklı sorunları önleyerek rahat bir kış geçirmenizi sağlar. Üstelik oldukça besleyici bir içeriğe sahip olduklarından; kronik hastalıkların önlenmesinde, yaşlanmanın geciktirilmesinde, kilo kontrolünde de yardımcı olur.

  1. Brasika Sebzeleri

lahana

Kış sebzelerinden olan brokoli, karnabahar, lahana ve turp gibi besinlere Brasika sebzeleri denir. Brasika sebzelerinin sağlığa sayısız faydası bulunur. Bu sebzeleri diğer sebzelerden ayıran en büyük özellik sulforafan yönünden zengin olmasıdır. Bu sayede kanseri önleyen en önemli besinlerdendir. Üstelik yapılan çalışmalarda sülforafanın apoptozu uyararak varolan kanserli hücrelerin bile çoğalmasını engelleyebildiği bulunmuştur. Brasika sebzelerin faydaları kanseri önlemesiyle de sınırlı değildir. Vücudu toksinlerden arındırmada en önemli rolü üstlenen karaciğer organına destek olarak detoksifikasyon sürecini kolaylaştırır. Bu sayede yaşlanmayı geciktirir, sağlıklı kilo kaybını destekler ve kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere bütün kronik hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Mevsiminde mutlaka tüketilmesini önerdiğim Brasika sebzelerinden en iyi şekilde faydalanmak için buharda veya fırında pişirmelisiniz. Az miktarda zeytinyağı ile birlikte tüketmeye özen gösterin, bu şekilde içinde bol miktarda bulunan A ve E vitaminlerinin vücut tarafından emilimini kolaylaştırabilirsiniz.

  1. Narenciye Grubu Meyveler

narenciye meyveleri

Kış meyvelerinden olan portakal, mandalina, greyfurt ve limon narenciye meyveleridir ve en bilindik özellikleri yüksek miktarda C vitamini içermesidir. C vitamini bağışıklık hücrelerinin çoğalmasını sağlayarak soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korumakla birlikte hastalığın hafif geçmesinde ve kırgınlık durumunun önlenmesinde de çok etkilidir. Pek fazla bilinmese de narenciye meyveleri, diş eti kanamalarını ve ciltteki kılcal damarlanma görüntüsünü de engelleyen en önemli besinlerdir. Üstelik içerdiği diğer vitamin, mineral ve fitokimyasallar sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak özellikle kış mevsiminde karşılaştığımız cilt problemlerini de iyilrştirir. Narenciyeler, özellikle de limon, yüksek oranda sitrat içerir. Bu yüzden böbrek hastalıklarına karşı koruyucudur.

  1. Nar

nar

Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılan nar meyvesini kış boyu tezgahlarda görmek mümkün. Antioksidan kapasitesi en yüksek meyvelerden biri olan nar, cilt güzelliğinde vazgeçilmez besinlerdendir. Kozmetik ürünlerinin içeriğinde de sıklıkla karşımıza çıkan nar düzenli tüketildiğinde yaşlanmayı geciktirir, cilt parlaklığını artırır, cildin elastikiyetini korur ve kolajen sentezini artırır. Çekirdeği çiğnenerek tüketildiğinde kan dolaşımını artırır. Bu sayede ödemi ve varis oluşmasını engeller ve varis ağrılarının hafiflemesini sağlar, kalp damar hastalıklarına karşı korur.

  1. Balık

balık

Kış aylarında güneş ışığından yeterli oranda faydalanamayız. Bu durumda vücutta D vitamini de yetersiz kalır. Oysaki D vitamini; kas ve kemiklerin güçlenmesinde, bağışıklığın korunmasında, beyin sağlığı ve sinir sisteminin desteklenmesinde hayati önemi sahiptir. D vitaminin pek bilinmeyen bir diğer etkisi ise özellikle kış aylarında ortaya çıkan depresyon gibi ruhsal sorunları önlemesidir. D vitamini eksikliği yaşandığında; depresyon, mutsuzluk, halsizlik ve kırgınlık yaşanır. Somon, sardalya, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar D vitamininin en iyi besinsel kaynaklarıdır. Haftada 2-3 kez yaklaşık 200 gram balık tüketmek D vitamini eksikliğinden kaynaklanan sorunları engeller.

  1. Kök Sebzeler

kök sebzeler

Özellikle havuç, tatlı patates, turp ve kırmızı pancar gibi kök sebzeler kış mevsiminde sofradan eksik olmamalıdır. Kök sebzeler yüksek oranda A vitamini içerir. A vitamini, kış mevsiminde yaygınlaşan enfeksiyonlara karşı çok güçlü bir koruyucu olduğundan ‘anti-enfektif vitamin’ olarak da adlandırılır. Bir adet tatlı patates yendiğinde günlük A vitamini ihtiyacının hepsi karşılanır. Dikkat edilmesi gereken nokta, A vitamini yönünden zengin besinleri az miktarda zeytinyağı ile birlikte tüketmektir. Diğer kök sebzelerden farklı olarak kırmızı pancar; içeriğindeki nitrat sayesinde kan dolaşımını hızlandırarak üşümeyi engeller, egzersiz performansını artırır. Bu gruptaki sebzeler içerdikleri bazı fitokimyasallar sayesinde kronik hastalıklara karşı koruyucu özellik gösterir.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Kışın saç dökülmesi nasıl önlenir?
  2. Kış aylarında kilo alımı neden artar?
  3. Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?
  4. Grip belirtileri nelerdir?
  5. Soğuk algınlığına iyi gelen çaylar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo