Kettle, çay ve kahve yapımında kullanılan, mutfakta büyük bir kolaylık sağlayan mutfak aletlerinden biridir. Ancak sık sık kullanıldığında ve içinde su bırakıldığında, kettle'ın iç yüzeyinde ve filtresinde kireç kaplı bir görünüm oluşur. Ayrıca kettle, ocağa yakın bir yerde duruyorsa, dış kısımlarında yağ ve yemek lekeleri oluşabilir. Tam da bu yüzden, kettle, kullanıma bağlı olarak 2-3 ayda bir kireç çözücü yöntemlerle temizlenmelidir. Böylece hem sağlığınızı tehlikeye atmamış olursunuz, hem de ürününüzün kullanım ömrü uzar. İşte, kettle kireci için en etkili 5 yöntem:
Bir adet limonun suyunu sıkıp kettle'a doldurun. Üzerine bir bardak su ilave edin ve bu şekilde yarım saat bekletin. Daha sonra bir bardak daha su ekleyin ve kaynatın. Kaynayan limonlu suyun, soğumasını bekleyin. Tamamen soğuyunca dökebilirsiniz. İşlemin sonunda, kettle'ı iyice durulayın.
Kettle'daki kireçli alanı kaplayacak şekilde limon tuzu ekleyin. Üzerine kettle'ın yarısını dolduracak şekilde su ekleyin. Su kaynayana kadar kettle'ı çalıştırın. Soğumaya başladığında içindeki karışımı dökün ve fırça yardımıyla içini temizleyin. Ardından soğuk su ile durulayın.
Patates kabuklarını kettle'ın içine atın ve üzerine su ilave edin. 15 dakika kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Ardından içini tamamen boşaltın ve kettle'ı durulayın.
5 kaşık karbonatı kettle'ın içine koyun ve üzerini suyla doldurarak kaynatın. Bir saat arayla kaynatma işlemini tekrarlayın. Daha sonra karbonatlı suyu dökün ve kettle'ın içini, iyice durulayın.
Bir çay bardağı sirkeyi kettle'ın içine alın ve fırça yardımıyla ovalayın. Yarım saat beklettikten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ve karbonat ekleyerek tekrar ovalayın. Kettle'ın içindeki boşaltın ve soğuk suyla durulayın.
Kettle, bulaşık makinesinde yıkanmaz. Çünkü alt kısmında elektrik akımını sağlayan bir mekanizma vardır. Bu durumda kettle'ı bulaşık makinesine atarsanız, elektrikli mekanizma zarar görür ve ürün kullanılamaz bir hale gelebilir.
Şunlara da göz atın;