Kahve jölesi, genelde demlenmiş kahve ve jelatin kullanılarak hazırlanır. Kafeinli bir tatlı olan kahve jölesi, genellikle küp şeklindedir ve kahveye farklı bir aroma katmak amacıyla kullanılır. Dünya çapında coffee jelly olarak bilinen kahve jölesi, kahve, su ve jelatin ile hazırlanır. Ancak yöreden yöreye göre agar agar tozu ile hazırlanan çeşitleri de mevcuttur. Kahve dükkanlarında da görebileceğiniz bu jöleler, klasik kahvelere eklenerek tüketilebilir.
Malzemeler;
Öncelikle french press veya demlik kullanarak taze taze filtre kahvenizi hazırlayın. Ardından sıcak suyu ufak bir kaba alın ve içerisine jelatin ekleyerek erimesini sağlayın. Daha sonra karışımı tencereye aktarın. Üzerine filtre kahve ve toz şekeri ekleyerek kaynatın. Bu esnada şekerin erimesini sağlamak için hafifçe karıştırın. Karışım kaynatıp kıvam aldığında, borcama aktarın. Katı bir form kazanması için 10 saat buzlukta veya buzdolabında bekletin. Karışım jöle kıvamına geldiğinde küp şeklinde doğrayın. Hazırladığınız kahve jölesini, klasik kahvelerinize ekleyebilirsiniz.
Jelatin yerine su yosunlarından üretilen agar agar tozu kullanarak da kahve jölesi hazırlayabilirsiniz. Bunun için;
Malzemeler;
Şeker, su ve taze demlenmiş filtre kahveyi geniş bir kaba alarak karıştırın. Ardından karışımı ocağa alarak kaynatın. Karışım kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve karıştırma işlemine devam edin. Agar agar tozunu farklı tencerede soğuk suyla karıştırıp bekletin. Ardından kahveli karışımı, agar agarın üzerine ekleyerek kıvam alana kadar karıştırın. İki karışım bütünleştiğinde, borcama veya saklama kabına aktarın. Daha sonra buzdolabında 10 saat dinlendirin ve katılaşınca küp şeklinde doğrayın. Dilerseniz borcam yerine buz kalıplarına koyarak da dondurabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;