Kabızlık sorunu, sindirim sistemi ile ilgili yaygın bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bitki çayları, bazı durumlarda sindirim sistemini harekete geçirerek ve kabızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Ancak kronik bir rahatsızlığınız varsa veya kabızlık sorunu sık sık tekrarlıyorsa, bitki çaylarını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Kabızlığın altında yatan nedenler, tedavi sürecini hızlandırır.
Zencefil çayı, sindirim sistemini harekete geçirir ve kabızlığı hafifletebilir. Faydalı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur. Anti-inflamatuar özellikleri ile enfeksiyon kaynaklı kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca gaz oluşumunu önlediği için, mide bulantısı gibi durumlarda da tüketilir. Zencefil çayı, hem taze zencefil, hem de toz zencefil ile hazırlanır. 10 dakika kaynar suda bekletilen zencefil çayını, limonla tatlandırabilirsiniz.
Bakınız; Zencefil çayının faydaları nelerdir?
Rahatlatıcı etkisiyle sindirimi düzenleyebilir ve bağırsakları rahatlatabilir. Gevşetici etkisiyle kas spazmlarını ve ağrılarını hafifletir. Sindirim sistemini yatıştırarak kabızlığın azalmasına yardımcı olabilir. Papatya çayı, kurutulmuş papatyaların kaynar suda demlenmesi ile hazırlanır. İsteğe göre bal ile tatlandırılır.
Bakınız; Papatya çayı nasıl yapılır?
Kişniş tohumları, sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir. Sindirimi uyarabilir ve bağırsak hareketlerini arttırır. Mide yanması, mide ekşimesi ve hazımsızlık gibi sorunlara karşı etkili olduğu düşünülüyor. Kişniş tohumlarını kaynar suda demleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz.
Özellikle mide bulantısı konusunda çok etkili olan nane çayının, sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır. Sindirim sistemindeki kasları rahatlatan bu çay, aynı zamanda sindirim esnasında oluşan gazın çıkmasına da yardımcı olur.
Bakınız; Nane çayı nasıl yapılır?
Lif açısından zengin olan keten tohumu, sindirimi iyileştirebilir ve kabızlığı azaltabilir. Keten tohumundaki çözünür lifler, dışkıyı yumuşatır ve bağırsaklarda kolay emilmesini sağlar. Çözünmeyen lifler ise, sindirim sistemini uyararak atıkların daha kolay hareket etmesini sağlar. Ancak dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve bol suyla birlikte içilmelidir.
Ayrıca, bitki çaylarının tek başına kabızlığı tedavi etmek yerine, dengeli bir beslenme alışkanlığı ve yeterli su tüketimi gibi yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir.
Yazar:
Uzm. Dyt. Pınar Demirkaya
instagram.com/pinardemirkayapd
Şunlara da göz atın;