Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofraları kurulmaya başladı. Bugünlerin en çok sorulan sorusu ise 'İftara ne yapsam?' oldu. İftarda doyurucu yemekler yapmak isteyenler için birbirinden lezzetli ve farklı tarifleri bir araya getirdik. Hem Türk mutfağından, hem de dünya mutfaklarından en özel tariflerimizi sizler için sunuyoruz. Listemizdeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına iftar yemekleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Uzm. Dyt. Burcu İnce'nin özenle hazırladığı günlük iftar menüsüne göz atarak sağlıklı ve düşük kalorili yemeklerle sofranızı güzelleştirebilirsiniz.
İşte, iftar sofralarını renklendirecek 30 ana yemek tarifi:
Listemize Ramazan ayının klasiklerinden biri olan etli güveç ile başlıyoruz. Kuzu eti, soğan, patates ve domates ile hazırlanan etli güveci, küçük porsiyonlar halinde fırınlayabilirsiniz.
Bodrum'un en sevilen lezzetlerinden biri olan çökertme kebabı da, iftar sofralarını ziyafete dönüştüren tariflerden biridir. Patates kızartması ve biftek ile hazırlanan çökertme kebabını yoğurt ve domates sosu ile zenginleştirebilirsiniz.
Ramazan ayında kilo kontrolünü sağlamak isteyenler için havuç, patates ve bezelye ile hazırlanan zeytinyağlı enginar tarifini öneriyoruz. Porsiyonu yaklaşık 75 kalori olan sebzeli zeytinyağlı enginar, 30 dakikada sofralardaki yerini alır.
Ramazan ayında sofralarında farklı kültürlere yer vermek isteyenler için, Sivas mutfağının gözdesi mirik köfte tarifini sunuyoruz. İnce bulgur ve un ile hazırlanan mirik köfteyi, bol sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Tabanı patlıcanlı beğendiden oluşan, üzeri ise kuzu eti ile zenginleştirilen hünkar beğendi, Osmanlı mutfağından miras kalan bir lezzettir. Hünkar beğendiyi kolayca hazırlamak için, videolu anlatımından yararlanabilirsiniz.
Cafe ve restoranlarda sık sık karşımıza çıkan arabiata soslu penne makarna, İtalyan mutfağından dünyaya yayılmıştır. Biber ve domatesli arabiata soslu makarnayı, ana yemek olarak sunabilirsiniz.
Krema, dana jambon, pazı ve tereyağı ile hazırlanan bu yemek, isteğe göre sade veya et yemeklerinin yanında sunulabilir. Üzeri kaşar peyniri ile zenginleştirilen bu yemek, dilimlenerek servis edilir.
Etsiz yemek yemek diyenler için, nefis mi nefis Balaban kebabını öneriyoruz. Eskişehir mutfağıyla özdeşleşen Balaban kebabı, görünümü ile iskendere benzer. Bu kebabın lezzetini arttırmak için, pideleri et suyu ile ıslatabilirsiniz.
Demir ve protein değeri yüksek olan barbunyayı, havuç, patates ve domatesle bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Porsiyonu ortalama 255 kalori olan zeytinyağlı barbunyayı, pilav eşliğinde sunabilirsiniz.
Klasik dolma tariflerinden sıkılanlar için, beluga mercimeği ile tatlandırılmış nefis dolma tarifini sizlere sunuyoruz. Dolmayı hazırlamak için dolmalık biber, kuru patlıcan ve lahana yaprakları kullanabilirsiniz.
İtalyan mutfağıyla özdeşleşen canneloni, pazı, ıspanak, pırasa, krema ve tulum peyniri ile hazırlanan bir makarna çeşididir. Farklı tatlar denemek isteyenler için ideal bir seçimdir.
Bal ve soya sosu ile hazırlanan teriyaki, et, sushi ve salatalarda kullanılan bir sos çeşididir. Dana bonfile ve teriyaki ile hazırlanan bu yemek, yüksek oranda protein içerdiği için vücuda enerji verir.
Balık sezonunun sonlarına yaklaşırken sofralarımızda nefis deniz mahsullerine yer vermenin tam zamanı. Sarımsak, tereyağı, biber ve domates suyu ile hazırlanan karides güveçleri, küçük porsiyonlar halinde de sunabilirsiniz.
Gaziantep ve çevresinde sık sık tüketilen Ali Nazik, patlıcan ve kıyma ile hazırlanan bir kebap çeşididir. Ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alan bu kebap, kıyma yerine farklı et çeşitleriyle de hazırlanabilir.
Chicago ile özdeşleşen deep dish pizza, mozzarella peyniri, pastırma ve yoğun domates sosuyla hazırlanır. İftarda farklı kültürlerin yemeklerine yer vermek istiyorsanız, deep dish pizzayı defterinize ekleyebilirsiniz.
Kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan fırında tavuk, iç pilav ile birlikte sunulur. Porsiyonu yaklaşık 210 kalori olan fırında tavuk yemeğini, fırınlanmış patates ile birlikte sunabilirsiniz.
Kıyma ve pirinç ile hazırlanan kadınbudu köfte, özellikle Trakya'da tüketilen bir yemektir. Bazı Balkan ülkelerinde de tüketilen kadınbudu köfte, kızartıldıktan sonra sofralardaki yerini alır.
Kalabalık sofralara çok yakışacak bir tarifle karşınızdayız. Kuru erik, bebek patates ve tavuk ile hazırlanan bu yemek, fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Şef Hassan Obeid’den, Lübnan mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan tahinli balık tarifini öneriyoruz. Tarifte sevdiğiniz büyük balık çeşitlerinden birini kullanabilirsiniz.
Türk mutfağının klasik lezzetlerinden biri olan pilav ve karnıyarığı, birlikte sunarak nefis bir menü oluşturabilirsiniz. Pilavlı karnıyarığın yanında acı biber turşusu sunabilirsiniz.
Karaman mutfağıyla özdeşleşen zeyve kebabı, sac içerisinde pişirilir. Hem koyun, hem de keçi eti kullanılır. Kebabın pişmesine yakın üzerine ekmek dilimleri ekleyerek kızartabilirsiniz.
Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Soya sosu, susam ve sebze suyu ile zenginleştirilen bu yemek, Uzak Doğu mutfağında da tüketilir.
İftarda etli bir menü hazırlamak isteyenler, Şef Mehmet Dağ'ın yorumuyla sunulan kuzu sırt tarifini deneyebilir.
Mantar, patates, jambon ve biber ile hazırlanan patates dolması, görünümü ile karışık kumpiri andırır. İsteğe göre dolmanın içine sevdiğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz.
Yürek, baharat ve biber karışımından oluşan bu yemek, küçük güveç kaplarında pişirilir. Kalabalık sofralar için, daha büyük güveçlerin kullanılması önerilir.
Levrek ve yeşil mercimek ile hazırlanan bu yemek, iftar sofralarında mutlaka yer verilmesi gereken tariflerdendir.
Palamut, domates, patates ve farklı sebzelerle hazırlanan bu yemek, çöp şişlerde pişirilir. İsteğe göre ızgara veya fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz.
Porsiyonu yaklaşık 145 kalori olan nohut yemeği, hem doyurucu, hem de lezzetli tariflerden biridir. Videolu ve resimli anlatımıyla nohut yemeğini defterinize eklemeyi unutmayın.
Billur ve hardal karışımıyla hazırlanan bu yemek, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Üzerini kaşar peyniri rendesi ile süsleyebilirsiniz.
İftarda kilo kontrolüne dikkat etmek isteyenler için, düşük kalorili baklalı bezelyeli enginar yemeğini öneriyoruz. Bakla, bezelye ve enginar karışımından oluşan bu yemek, hafifliğiyle sofralarınıza çok yakışacak.
Şunlara da göz atın;