Hünnap meyvesi, Güney Asya'ya özgüdür ancak dünya çapında popüler hale gelmiştir. İçerisinde çekirdek bulunan bu küçük yuvarlak meyveler, ağaçların ya da çiçekli çalıların üzerinde büyür. Olgunlaştıklarında koyu kırmızı veya mor renktedirler ve hafif kırışık görünebilirler.
Tatlı tadı ve çiğnenebilir dokusu nedeniyle, genellikle kurutulur ve Asya'nın yaygın olarak yetiştikleri bölgelerinde şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılırlar. Alternatif tıpta, uykuyu iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için yaygın olarak kullanılırlar. Bu yazıda sizlere hünnap hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık.
Hünnap meyvesi kalorisi düşüktür ancak lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. 100 graam hünnap yaklaşık olarak şu değerleri içerir;
Kalori: 80
Protein: 1 gram
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 20 gram
Lif: 10 gram
C Vitamini: Günlük İhtiyacın %77'si
Potasyum: Günlük İhtiyacın %5'i
Yüksek lif içeriği ve düşük kalori sayısı nedeniyle hünnaplar mükemmel ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Küçük miktarlarda birkaç vitamin ve mineral içerirler ancak özellikle antioksidan ve bağışıklık artırıcı özelliklere sahip önemli bir vitamin olan C vitamini açısından zengindirler. Ayrıca kas kontrolü ve elektrolit dengesinde hayati rol oynayan yeterli miktarda potasyum içerirler. Ayrıca hünnap meyveleri, vücudunuzun enerjisini sağlayan doğal şekerler şeklinde karbonhidratlar içerir. Bununla birlikte, dünyanın birçok yerinde daha yaygın olarak yenen ve yemeklerde kullanılan kurutulmuş hünnapların şeker ve kalorileri taze meyvelerden çok daha yüksektir. Kurutma sırasında meyvedeki şekerler konsantre hale gelir ve işleme sırasında ilave şeker eklenebilir.
Hünnap meyveleri uzun zamandır alternatif tıpta uykusuzluk ve anksiyete gibi durumları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Hünnap meyveleri, başta flavonoidler, polisakkaritler ve triterpenik asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Ayrıca antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içerirler. Antioksidanlar, aşırı serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir. Serbest radikal hasarının, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok kronik duruma önemli bir katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Serbest radikallerle savaşma yetenekleri nedeniyle, antioksidanlar çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Bir hayvan çalışması, hünnap flavonoidlerinin antioksidan aktivitesinin, karaciğerdeki serbest radikal hasarının neden olduğu stres ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu. Aslında hünnap meyvelerinin faydalarının çoğu, antioksidan içeriğine borçludur.
Hünnaplar, uyku kalitesini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişmekte olan araştırmalar, benzersiz antioksidanlarının bu etkilerden sorumlu olabileceğini düşündürmektedir. Hünnap meyvesi ve tohum özlerinin sıçanlarda uyku süresini ve kalitesini arttırdığı bulunmuştur. Ayrıca, meyve genellikle kaygıyı azaltmak için alternatif tıp pratisyenleri tarafından reçete edilir. Hünnap özünün beyninizi ve sinir sisteminizi nasıl etkileyebileceğini tam olarak anlamak için daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
Hünnap bağışıklığı artırabilir ve kanser hücrelerinin büyümesiyle savaşabilir. Hünnap meyvesi ayrıca güçlü antikanser özelliklere sahip olduğu düşünülen C vitamini açısından da zengindir.
Hünnapın yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Meyvedeki karbonhidratların yaklaşık %50'si, faydalı sindirim etkileriyle bilinen liflerden gelir. Yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini hızlandırır ve kabızlığı azaltır. Dahası, hünnap özleri midenizin ve bağırsaklarınızın astarını güçlendirmeye yardımcı olarak ülser, yaralanma ve bağırsağınızda bulunabilecek zararlı bakterilerden kaynaklanan hasar riskinizi azaltır. Son olarak, hünnaptaki lif, yararlı bağırsak bakterileriniz için besin görevi görebilir ve onların büyümesine ve zararlı bakterileri geçmesine izin verebilir.
Çoğu insan için hünnap meyvesi yemek güvenlidir. Bununla birlikte, antidepresan ilaç olan venlafaksin veya diğer serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerini (alıyorsanız, bu ilaçlarla etkileşime girebileceğinden hünnaptan kaçınmalısınız.
Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, beslenme düzeninize eklemeden önce sağlık uzmanınıza danışarak tüketin.
Hünnap meyveleri küçük ve tatlıdır. Kurutulmuş, çiğnenebilir bir dokuya ve hurmalara benzer bir tada sahiptirler. Bu meyveler çiğ olduklarında tatlı, elma benzeri bir tada sahiptir ve besleyici bir atıştırmalık olarak yenebilir. Ortasında çekirdek kısmı bulunur.
Kurutulmuş hünnaplar da, özellikle Asya'da, tatlılarda kullanılmak veya şeker gibi kendi başlarına yenmek için yaygın olarak satılmaktadır. Yine de, kurutulmuş meyvelerin kalorilerinin taze olanlardan daha yüksek olduğunu unutmayın. Ayrıca, konsantre bir şeker kaynağıdırlar, bu yüzden onları tüketirken beslenme düzeninizde sınırlandırmanız gerekir.
Dahası, hünnap sirkesi, meyve suyu, marmelatlar ve bal Asya'nın bazı bölgelerinde yaygındır. Taze meyvelerini ise mevsiminde marketlerde ya da manavlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;