Histamin İntoleransı Nedir? Kimler Risk Altında?

Histamin intoleransı nedir? Histamin intoleransında hangi besinler güvenli, hangi besinlerden uzak durmalıyız? İşte, Uzm. Dyt. Zehra Bora Kara'dan histamin intoleransı hakkında merak edilenler:
Histamin İntoleransı Nedir? Kimler Risk Altında?
17 Kasım 2022, 17:07

Histamin protein içeren besinlerde biyolojik aktif özellikler gösteren bir moleküldür. Bağışıklık sistemimizin temel yapı taşlarından olan bu molekül, vücudumuz dışarıdan bir virüse ya da bakteri saldırısıyla karşı karşıya kalan bağışıklık sistemimizi harekete geçirir. Histamin içeren besinler tüketildikten sonra bağırsaklarda DAO adı verilen bir enzim tarafından yıkılır. Eğer DAO enzim düzeyiniz düşükse ya da almanız gereken miktardan fazla histamin aldıysanız işler rayından çıkmış demektir. DAO aktivitesinin yetersizliği ve bunun sonucunda oluşan histamin fazlalığına bağlı olarak bozulmuş histamin düzeyi, alerjik reaksiyonu taklit eden birçok sayıda belirtiye neden olabilir. Bu belirtiler hapşırma, göz sulanması, boğaz akıntısı, cilt kızarıkları, kaşıntı ya da sebebi bilinmeyen baş ağrıları olabilir... 

histamin intoleransı

Histamin İntoleransında Uzak Durulması Gereken Besinler

Histamin yönüyle zengin besinleri beslenme rutinimizden bir süre çıkarıp yerine tüketilmesinde sakınca olmayan besinleri dahil edeceğiz. Histamin içeriği yönüyle zengin olması sebebiyle intolerans durumunda uzak durulması gereken besinlere bir bakalım. Yasaklı besinler listesi oldukça kalabalık...

  1. İşlenmiş etler; salam, sucuk, pastırma, sosis
  2. Tütsülenmiş ürünler; tütsülenmiş suşi, tütsülenmiş balık
  3. Kurutulmuş meyveler; incir, erik, kayısı, pestil
  4. Turşu ve kefir gibi fermente gıdalar
  5. Sebzeler; avokado, domates, patlıcan, mantar
  6. Kuruyemişler; ceviz, fındık, kaju gibi
  7. Bazı baharatlar; karanfil, tarçın, acı pul biber
  8. Eskitilmiş peynirler; özellikle parmesan
  9. Çikolata; vücudumuzda histamin salgısını arttırır.  
  10. Portakal greyfurt gibi bazı turunçgillerden uzak durmalısınız. Direkt histamin seviyesini etkilemezken depolanmış histamini tetikleme özelliği bulunur.
  11. Tüm alkoller histamin intoleransı olan bireyler için risk faktörü oluşturabilir çünkü alkol vücudumuzda DAO enzim seviyelerini azaltır. 

brokoli

Histamin İntoleransında Hangi Besinler Güvenli?

  1. Elma, marul, brokoli
  2. Yumurta
  3. Taze yakalanmış balıklar
  4. Bitki çayları
  5. Taze meyveler ve sebzeler
  6. Yeşil çay; Özellikle histamin intoleransının kötü bir yan etkisi olan kaşıntı ve dökülmeyi azaltan en önemli içecek yeşil çaydır. Kaşıntılı gözleri de rahatlatma etkisi vardır. 

Yazar:

Uzm. Dyt. Zehra Bora Kara

instagram.com/zehrabora


Şunlara da göz atın;

  1. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?
  2. Mide gazı neden olur?
  3. Koah tetikleyicileri nelerdir?
  4. Hayvansal gıdalardan alamayacağınız besinler
  5. Metabolizmayı yavaşlatan besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo