Tavuk yumurtasından daha büyük bir boyuta sahip olan hindi yumurtası, yenilebilir yumurta çeşitlerinden biridir. Ancak ülkemizde çok fazla talep görmediği için marketlerde satılmaz. Çiftçi ve organik köy pazarlarından temin edilebilir. Kalın kabuklara sahip olan bu yumurta, sarı, açık kahverengi ve beyaz renkli çeşitlere sahiptir. Yumurtanın rengi, yetiştiği coğrafya ve hindinin türüne göre değişiklik gösterir. Kabuk mat görünümlü olsa da, üzerinde çil benzeri lekeler bulunabilir. Düşük üretim nedeniyle pahalıdır. Ortalama 66-100 gram ağırlığındadır.
Tavuk yumurtasına benzer şekilde, haşlama, omlet, menemen ve çılbır yapımında kullanılabilir. Hamur işi, tatlı ve pasta yapımında tercih edilebilir. Haşlanıp dilimlendikten sonra salata, kanepe ve soğuk sandviçlerin içerisine eklenebilir.
A, D, E, B9 ve B12 vitamini içerir. Demir, selenyum, çinko, kalsiyum ve fosfor bakımından da zengindir. 1 adet hindi yumurtasında 10 gram protein, 120 mg sodyum, 110 mg potasyum, %9 oranında A vitamini ve %18 oranında demir içerir. Porsiyon olarak, tavuk yumurtasının 1,5 katıdır. Bir adet hindi yumurtası, ortalama 135 kalori değerindedir.
Şunlara da göz atın;