Himalaya Tuzu ve Sofra Tuzu Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek

Himalaya tuzu ve sofra tuzu arasındaki farklar, içeriklerinden işlenme süreçlerine kadar pek çok açıdan değişiklik gösterir. Doğal mineraller açısından zengin olan himalaya tuzu, işlenmemiş yapısıyla öne çıkarken, sofra tuzu rafine edilerek katkı maddeleri eklenmiş bir formda sunulur. Peki, hangisi daha sağlıklı? İşte bilmeniz gerekenler!
Himalaya Tuzu ve Sofra Tuzu Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek
08 Şubat 2025, 11:00

Kaynak ve Doğal Olma Durumu

  1. Himalaya Tuzu

Pakistan’ın Himalaya Dağları’ndaki tuz madenlerinden çıkarılır. Doğal bir kaya tuzudur ve milyonlarca yıl önce oluşmuştur. Kimyasal rafinasyon işlemlerinden geçmez, bu yüzden doğal mineralleri korur.

  1. Sofra Tuzu

Denizlerden veya yer altı tuz yataklarından elde edilir. Endüstriyel süreçlerden geçerek yüksek oranda işlenir ve saflaştırılır. 

İçerdiği Mineraller ve Besin Değeri

  1. Himalaya Tuzu

Doğal olarak 84 farklı mineral ve element içerir. Magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir gibi mineraller bakımından zengindir. İçeriğindeki demir oksit nedeniyle pembe renktedir.

  1. Sofra Tuzu

Büyük oranda sodyum klorür (%97-99) içerir. İyot eklenir çünkü işleme sırasında doğal iyotu kaybolur. Diğer mineraller genellikle filtrelenip çıkarılır.

tuz

İşlenme Süreci

  1. Himalaya Tuzu

Doğal yöntemlerle çıkarılır ve minimal işlem görür. Kimyasal katkı maddesi eklenmez.

  1. Sofra Tuzu

Beyazlatma ve rafinasyon işlemlerinden geçer. Topaklanmayı önleyici alüminyum silikat veya ferrocyanide gibi katkı maddeleri içerir.

himalaya tuzu

Sağlık Açısından Farklar

  1. Himalaya Tuzu

Doğal mineraller içerdiği için vücut tarafından daha kolay emilir. Elektrolit dengesi sağlar, kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. İçindeki mineraller sayesinde pH dengesini destekleyebilir.

  1. Sofra Tuzu

Aşırı tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir. İçindeki katkı maddeleri bazı kişilerde hassasiyete yol açabilir. Vücutta su tutulumunu artırabilir, bu da ödem ve şişkinliğe sebep olabilir.

kaya tuzu

Tat ve Kullanım Farkları

  1. Himalaya Tuzu

Daha yumuşak ve doğal bir tat sunar. Genellikle iri kristaller halinde bulunur, bu yüzden tuz değirmeni ile kullanılır. Banyo tuzu, lambalar ve cilt bakımında da kullanılır.

  1. Sofra Tuzu

Daha sert ve keskin bir tuz tadına sahiptir. İnce granüller halinde olduğu için yemeklere doğrudan eklenebilir. Sadece gıda amaçlı kullanılır.

Şunlara da göz atın:

  1. Limon Tuzu Nedir, Nasıl Kullanılır?
  2. Himalaya Tuzunun Faydaları
  3. Tuzun İçerisine Neden Pirinç Koymalısınız?
  4. Neden Şekerin Üzerine Tuz Serpmelisiniz?
  5. Tuzun Hiç Bilmediğiniz 12 Farklı Kullanım Alanı
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo