Kökeni Fransa'ya dayanan havyar, balık yumurtası olarak da bilinir. Havyarın elde edilme biçimi hayvan severler tarafından onaylanmasa da, gastronomide önemli bir değere sahip. Havyar elde edebilmek için öncelikle yumurtalı balıklar yakalanıyor ve karın bölgesi kesiliyor. Balığın içindeki yumurtalar çıkartıldıktan sonra balığın yaşaması için karın bölgesi tekrar dikiliyor ve denize bırakılıyor. Bu sayede aynı balıktan bir yıl sonra tekrar havyar alınabiliyor. Elde edilen yumurtalar temizlendikten sonra satışa sunuluyor.
Havyar Çeşitleri Nelerdir?
İki farklı rengi olan havyar, siyah ve kırmızı olarak ikiye ayrılıyor. Kırmızı havyar somon balığından, siyah havyar ise dişi mersin balığından elde ediliyor. Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığı ve çirozlardan elde edilen havyar, en değerli siyah havyar çeşididir. Bunun yanı sıra kırmızı havyar, turuncu havyara göre daha değerli ve yüksek fiyata sahiptir.
'Havyarın fiyatı nedir?' diye merak edenler için net bir sayı veremiyoruz. Çünkü havyarın fiyatı, çapına ve çeşidine göre değişkenlik gösteriyor. Tanesi 2.5-3 mm çapa sahip olan Beluga, havyarların efendisi olarak biliniyor. Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri'nden çıkarılan Kaluga havyarı, Beluga'dan sonra en değerli havyar çeşitlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dünya üzerinde en lezzetli havyarların İran ve Rusya'da bulunduğu söyleniyor. Ayrıca lezzetli bir havyar için mutlaka kış mevsimini beklemek gerekiyor.
Havyarın Faydaları Nelerdir?
Havyar Nasıl Yenir?
Havyar yenilirken unutulmaması gereken rakam 5'tir. Çünkü havyar kutusu açılmadan 5 hafta boyunca saklanabilir. Kutusu açıldıktan sonra ise 5 gün içinde tazeliğini kaybeder ve bozulmaya başlar. Bu yüzden kısa sürede tüketilmesi önerilir.
Havyar Nasıl Sunulur?
Havyar, buzdolabından çıkartıldıktan sonra serinliğini korumalıdır. Bu yüzden kasenin içerisine buz konulmalı, havyarların buzun üzerine oturtularak servis edilmelidir. Havyar, metallerden etkilenip tadı kısa sürede değişir. Bu yüzden havyar kaşığı olarak bilinen sapları gümüş, ucu ise cam, plastik veya sedeften oluşan özel kaşıklar kullanılmalıdır. Sunum için kızarmış ekmek, mini krep ve tereyağı hazır edilmelidir.
Havyar Nasıl Saklanır?
Havyar oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle derin dondurucuya saklamaya uygun değildir. Derin dondurucuda saklanırsa, çözüldüğünde görünümü ve tadı değişkenlik gösterir. Bu yüzden kutusundan çıkartılmadan buzdolabında muhafaza edilmelidir. Mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Kutusu açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketmek gerekir.
Şunlara da göz atın;