Gelincikgiller familyasından bir bitki olan haşhaşın anavatanı Doğu Akdeniz'dir. Anadolu'da ve Hindistan'da çok eski zamanlardan beri haşhaş tarımı yapılır. Genellikle poğaça, börek gibi hamur işi tariflerde kullanılan haşhaş, isteğe göre tahin ve pekmezle karıştırılıp sade bir şekilde tüketilebilir. Bağışıklığı güçlendiren ve sindirim sistemini düzenleyen haşhaş, kan akışını da arttırır. Haşhaşın faydalarından yararlanmak için, tohumlarını hazırladığınız yemeklere eklemek istiyorsanız doğru yerdesiniz. İşte, haşhaşla yapılan 12 farklı tarif:
Haşhaşın en çok kullanıldığı tarif, revanidir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan revani, un, irmik, haşhaş ve portakal suyu ile hazırlanır. İsteğe göre haşhaşlı revaninin üzerini krem şanti ile tatlandırabilirsiniz.
Diyet ve vejetaryen menülerine de uygun olan roka salatası, haşhaş, ceviz, nar, portakal ve yoğurt ile hazırlanır. Ortalama 15 dakikada sofralardaki yerini alan haşhaşlı roka salatasını sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Yumuşacık kek, krema, limon ve haşhaş tohumu ile hazırlanan bu kek, şık sunumuyla dikkatleri üzerine çeker. Keki hazırladıktan sonra üzerini yapay veya yenilebilir çiçeklerle süsleyebilirsiniz.
Haşhaşı yalnızca kek ve tatlılarda değil, ekmek tariflerinde de kullanabilirsiniz. Haşhaş ezmesi, yulaf unu, fasulye unu ve mavi haşhaş ile hazırlanan bu ekmek, rulo şeklinde sunulur.
Çay saatlerinde sunabileceğiniz tuzlu aperatifler arıyorsanız, haşhaş tohumlu bisküvi tam size göre. Tam buğday unu, haşhaş tohumu ve krema ile hazırlanan bisküvileri, deniz tuzu ile zenginleştirebilirsiniz.
Hazır yufka ile yapılan mercimekli börek, haşhaş denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biridir. İç harcı yeşil mercimek ile doldurulan yufkaların ara katları haşhaş ezmesine bulanır.
İç harcı ceviz, tereyağı ve haşhaş ile doldurulan bu çörekler, galeta gibi uzun ve ince bir şekilde sunulur. İsteğe göre hamurun içini doldurduktan sonra rulo şekli verebilirsiniz.
Üzeri soslu vişne ile zenginleştirilen haşhaşlı kekler, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Dilerseniz, vişne yerine farklı meyve sosları da kullanabilirsiniz.
Son yılların en popüler tatlılarından biri olan cheesecake, yulaflı taban, krema ve sos ile hazırlanır. Labne peyniri, pudra şekeri, haşhaş tohumu ve limon suyu ile hazırlanan krema hafifliği ile favoriniz olacak, bizden söylemesi.
Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan şekerpare, en sevilen şerbetli tatlılardan biridir. Kakao ve haşhaş tohumu ile zenginleştirilen şekerpareyi, çay saatlerinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Hem lezzeti, hem de görünümü ile dikkatleri üzerine çeken burgu kurabiye, un, susam ve tereyağı ile hazırlanır. Kurabiyelere burgu şekli verildikten sonra, üzeri çörek otu ve haşhaş tohumu ile zenginleştirilir.
Davet sofralarının en sevilen tariflerinden biri olan muffin, küçük porsiyonlar halinde sunulan keklere verilen isimdir. Hem tatlı, hem de tuzlu bir şekilde sunulan muffin, krem şanti, keten tohumu, haşhaş tohumu gibi malzemelerle zenginleştirilir.
Şunlara da göz atın;