Balık mevsiminin gelmesiyle birlikte, hamsi balığı da tezgahlardaki yerini almaya başladı. Karadeniz mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan hamsi balığı, hem sağlık açısından faydalı, hem de oldukça lezzetli bir besin. Ancak ayıklaması biraz zahmetli. Hali hazırda küçük olan bu balığı temizlerken, hiçbir yerini ziyan etmek istemeyenleri böyle alalım. İşte, hamsi balığı temizleme yöntemleri:
Hamsi Nasıl Temizlenir?
- Hamsiyi başı yukarıda olacak şekilde avcunuzun içine alın ve baş kısımlarını elinizle ayırın.
- Bu işlemi bıçakla yapmak da mümkün ancak elinizle daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
- Balığın gövdesini işaret parmağınızla hafifçe bastırın ve sıyırma işlemi ile içindeki kuyruğa doğru indirerek çıkartın.
- Kılçığını ayıklamak için, hamsiyi tamamen koparmadan ikiye ayırın.
- Orta kısımdaki kılçığı gövdeden kuyruğa doğru zarif hareketlerle çekin.
- Baş kısmını kopartmak istemiyorsanız, doğrudan solungaç kısmından baş parmağınızı geçirerek kuyruğa doğru sıyırma işlemi yapabilirsiniz.
- Ayıklama işlemi bittikten sonra, balıkları tuzlu suda bekletin.
- Ardından bol suyla durulayın. Balıklar, tuzlu suda beklediğinde tüm kalıntılardan arındırılır.
Hamsi Temizlendikten Sonra Ne Yapılır?
Hamsi balığını güzelce temizledikten sonra, hamsi kızartma, hamsi kuşu, hamsi buğulama veya hamsili pilav gibi farklı tariflerde kullanabilirsiniz. Eğer kızartma yöntemini kullanacaksanız, temizlediğiniz balıkları mısır unu veya galeta ununa bulamanız ve kızgın yağda pişirmeniz gerekir. Fırında pişirecekseniz, tepsiye bir adet defne yaprağı koyarak kokunun azalmasını sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kolay hamsi tarifleri
- Hamsinin yanına ne gider?
- Hamsinin faydaları nelerdir?
- Levrek nasıl pişirilir?
- Palamut nasıl pişirilir?