Gürcü mutfağı, Gürcistan'ın ulusal mutfağıdır. Avrupa, Orta Doğu, İran ve Rusya mutfaklarından etkilense de, özgünlüğü korumayı başarmış güçlü bir mutfaktır. Gürcistan, eski zamanlarda İpek Yolu üzerinde olduğu için, bölgeye gelen gezginlerin Gürcü mutfağına katkıları olmuştur. Gürcü mutfağında et, peynir ve mayalı hamur tüketimi oldukça fazladır. Yemeklerin ağırlığını almak için yanında salata ve gazozlu içeceklere yer verilir. Çok baharat kullanılmayan bu mutfakta, ceviz, nar, sarımsak, patlıcan, fasulye, ıspanak, erik, kişniş, tarhun ve dereotu kullanımı yaygındır. Gürcistan toprağında yetişen erik, armut, üzüm ve şeftali gibi meyveler de sık sık tüketilen lezzetler arasındadır.
Gürcü mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan hinkal, aslında bir mantı çeşididir. Hinkalın iç dolgusunda sığır ve koyun eti karışımı kullanılır. Hazırlanan mantılar haşlama usulüyle pişirildikten sonra et suyu hamurun üzerine eklenir.
Karadeniz mutfağında da ilgi gören haçapuri, peynirli bir pide çeşididir. Mayalı hamurun peynirle doldurulmasıyla hazırlanan bu pidenin üzerine küp şeklinde kesilmiş tereyağı ilave edilir.
Kharcho olarak da bilinen bu çorba, Gürcü mutfağının milli çorbasıdır diyebiliriz. Et, et suyu, ceviz, pirinç, mısır unu ve kişniş ile hazırlanan çorbaya domates sosu da ilave ediliyor. Özellikle kış aylarında tercih ediliyor.
Şeker, un, su ve nişasta karışımından ortaya çıkan hasuda tatlısı, ülkemizin bazı bölgelerinde de tüketilir. Gürcü mutfağında daha muhallebi kıvamında sunulan bu tatlı, özellikle misafir ağırlarken sunulur.
Taze toplanmış otların sarımsak ve barbunya fasulyesiyle birlikte güveçlerde pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, ceviz, soğan, sarımsak gibi malzemelerle zenginleştirilir. Genellikle mchadi ekmeği ile birlikte sunulur.
Dana eti, domates ve mantarla hazırlanan bu yemek, etlerin şişe geçirilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şişte pişen etler daha sonra güvece alınır ve diğer malzemelerle zenginleştirilir. Erik sosu ve kuru soğan eşliğinde servis edilir.
Gürcüce'de cevizli patlıcan anlamına gelen bu yemek, ana yemeklerin yanında sunulan mezelerden biridir. Patlıcanlar ince ince dilimlenip kızartıldıktan sonra satsivi sürülerek katlanır ve üzerine nar tanesi serpiştirilerek servis edilir.
Mevsime göre patlıcan, ısırgan otu, ıspanak, lahana, fasulye ve pancar ile hazırlanan phali, ceviz, kişniş ve sarımsakla birleştirilen bir mezedir. Küçük çörekler şeklinde servis edilen bu meze, balık ve et yemeklerinin yanına çok yakışıyor.
Görünümü donuta benzeyen bu tatlı, tat olarak pişiyi andırabilir. Genellikle içine krema veya reçel konulur. Pişen ponçikinin üzerine isteğe göre pudra şekeri veya hindistan cevizi serpiştirilir.
Yeşil elmanın üstünün kesilip içinin oyulmasıyla hazırlanan bu tatlı, ballı harç ile doldurulur. Odun fırınında pişirilen bu tatlı, hem hafifliği, hem de lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakır.
Şunlara da göz atın;