Gül suyu kozmetikten mutfağa geniş kullanıma sahiptir. Birçok insan için güller romantizm, duygusallık ve lüksü çağrıştırır. Latince'de Rosa damascena olarak bilinen güllerin tatlı aroması, tartışmasız dünyanın en tanınmış aromalarından biridir. Bu gül türü, güzellik ve sağlık endüstrilerinde yaygın olarak popülerdir ve yüz kremlerinden parfümlere kadar her şeyde kullanılır. Gül suyu, güllerin sağlık, güzellik ve hatta yiyecek ve içecek için kullanılabileceği birçok yoldan biridir. Gül suyunun kullanımı, MS 7. yüzyıldan önce İran'da ortaya çıkmış olabilir. Modern güne hızlı bir şekilde ilerleyin ve gül suyu hala bir sağlık ve zindelik verir.
Gül suyu, tıbbi ve tedavi edici faydaları nedeniyle popülerdir ve antioksidanlarla doludur. Gülsuyunun faydaları aşağıdadır;
Cilde gelince, gülsuyu aşağıdakilere yardımcı olabilir;
Bunu elastaz ve kollajenaz olarak bilinen zararlı enzimleri inhibe ederek yapar. Aromaterapide kullanılabilir. Tüm cilt tipleri için uygundur ve doğrudan cilt üzerinde kullanılabilir. Gül suyu ayrıca yatıştırıcı göz damlaları yapabilir, yara iyileşmesini destekleyebilir ve hatta bir antidepresan ve ruh hali geliştirici olarak etkili olabilir.
Yine de, daha önce hiç kullanmadıysanız, önce cildinizin belli bir bölgesinde test edebilirsiniz.
Gül suyu hazırlamanın üç farklı yöntemi vardır. Kaynatarak, damıtarak ya da uçucu yağlar kullanarak yapılabilir.
Tencerenize veya tencerenize temiz gül yapraklarını ekleyin. Sadece yaprakları kaplayacak kadar su ekleyin. Çok fazla su eklemeyin, yoksa gül suyunuzu sulandırırsınız! Tencereyi kısık ateşte ocağa koyun. Tencereyi bir kapakla kapatın ve 30-45 dakika pişirin. Yapraklar rengini kaybedene kadar kaynatın. Gül suyunuzu tamamen soğumaya bırakın. Suyu bir sprey şişesine veya kavanoza süzün. Soğutun ve kullanıma hazır hale getirin.
Damıtma yönteminde, gül suyu yoğuşma olarak kapağın alt tarafında toplanır ve kaseye damlar. Bu yöntem size en konsantre gül suyunu verir.
Geniş bir tencerenin ortasına ısıya dayanıklı küçük bir kase yerleştirin. Yıkanmış yaprakları tencereye ekleyin, kasenin altına sıkışmamasına dikkat edin. Yapraklar suya batana kadar tencereye damıtılmış su ekleyin. Kapağı tencerenin üzerine ters çevirin ve buz küplerini kapağa yerleştirin. Kaynamaya getirin. Gerekirse buz küpleri eklemeye devam edin. Isıyı düşük seviyeye getirin ve 30-45 dakika pişirin. Yaprakların rengini kontrol etmek için kapağı maşayla dikkatlice çıkarın. Renklerini kaybettiklerinde işiniz bitti. Gül suyunun tamamen soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra gül suyunu kaseden bir sprey şişesine aktarın. Soğutun ve 6 aya kadar kullanın.
Şunlara da göz atın;