Guatrojenik Besinler Nelerdir?

Guatrojenik besinler nedir, ne işe yarar? Guatrojenik besinler hangi hastalıkları tetikler? Guatrojen, hangi besinlerin içinde bulunur? İşte, çok merak edilen guatrojenik besinler listesi:
Guatrojenik Besinler Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:23

Guatrojenler, tiroid bezinin normal işlevine müdahale eden bileşiklerdir. Yeni guatrojenler, tiroidin vücudunuzun metabolik fonksiyon için ihtiyaç duyduğu hormonları üretmesini zorlaştırır. Tiroid bezinin genişlemesi, guatr olarak da bilinir. Guatrojen içeren besinlerin aşırı tüketilmesi, tiroid fonksiyonunu etkileyebilir. Besinlerde guatrin, tiyosiyanat ve flavonoid olmak üzere 3 farklı guatrojen türü vardır. Guatrin ve tiyosinatlar, bitkiler dilimlendiklerinde veya çiğnendiklerinde üretilir. Flavonoidler ise doğal olarak çeşitli gıdalarda bulunur. Genellikle sağlıklı antioksidan olarak kabul edilse de, bazıları bağırsak bakterilerimiz tarafından guatrojenik bileşiklere dönüştürülebilir. 

Guatrojenler Hangi Hastalıklara Yol Açabilir?

Guatrojenler, en çok tiroid hormonunu etkileyen guatr hastalığına neden olur. Ancak yeterli hormon üretemeyen bir tiroid, aşağıdaki hastalıklara da yol açabilir:

  1. Zihinsel düşüş: Zayıf tiroid fonksiyonunun, 75 yaşın altındaki kişilerde zihinsel gerileme ve bunama riskini %81 oranında artırdığı görülmüştür.
  2. Kalp hastalıkları: Zayıf tiroid, %2-53 oranında daha yüksek kalp hastalığı geliştirme riski ve %18-28 daha yüksek ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir.
  3. Obezite: Aratırmacılar, tiroid fonksiyonu zayıf olan kişilerin obez olma olasılığının %20-113 daha fazla olduğunu bulmuştur.
  4. Kilo alımı: 3,5 yıllık bir çalışma esnasında, zayıf tiroid fonksiyonu olan kişilerin 2,3 kg daha fazla kilo aldığı saptanmıştır.
  5. Gelişimsel gecikmeler: Hamilelik sırasında düşük tiroid seviyeleri, fetal beyin gelişimini bozabilir.
  6. Kemik kırıkları: Bir çalışmada, zayıf tiroid fonksiyonu olan kişilerde kalça kırığı riskinin %38, omurga dışı kırık riskinin ise %20 daha yüksek olduğu bulunmuştur.



Guatrojen İçeren Besinler Nelerdir?

Sebzelerden;

  1. Brokoli
  2. Brüksel lahanası
  3. Lahana
  4. Çin lahanası
  5. Karalahana
  6. Yaban turpu
  7. Alabaş
  8. Rutabagas
  9. Kolza tohumu
  10. Hardal yeşilliği
  11. Ispanak
  12. Şalgam

Meyveler ve Nişastalı Bitkiler;

  1. Mısır
  2. Bambu sürgünleri
  3. Keten tohumu
  4. Lima fasulyesi
  5. Darı
  6. Şeftali
  7. Yer Fıstığı
  8. Armut
  9. Çam fıstığı
  10. Çilek
  11. Tatlı patates

Soya Ürünleri;

  1. Soya peyniri
  2. Olgunlaşmamış soya fasulyesi
  3. Tempeh
  4. Soya sütü

Guatrojenlerin Etkisi Nasıl Azaltılır?

  1. Çeşitli bitkisel besinler tüketmek, guatrojen miktarını sınırlamanıza yardımcı olacaktır.
  2. Sebzeleri çiğ yemek yerine kızartın, soteleyin veya buharda pişirin.
  3. Smoothielerde ıspanak, lahana gibi sebzeleri kullanıyorsanız, sebzeleri beyazlatmayı ve dondurmayı deneyin. Bu tiroidiniz üzerindeki etkilerini sınırlayacaktır.
  4. Sigara içmek guatr için önemli bir risk faktörüdür.
  5. İyot ve selenyum alımını arttırın.

Önemli Not: Tiroid hastalığınız varsa, kendiniz için en iyi beslenme programını doktorunuza danışarak hazırlayabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Hashimoto tiroidi nedir?
  3. Glutamin içeren besinler
  4. Nikotin içeren besinler
  5. Östrojen içeren besinler nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo