Mutfak sanatları söz konusu olduğunda, Fransız mutfağı tüm pişirme yöntemlerinin temeli olarak kabul edilir. Fransız mutfağında soteleme, buğulama, kavurma, haşlama gibi birçok yöntem kullanılır. Yemeklerin doğal tatlarının korunmasına öncelik verilir. Karmaşık tatlar bir araya getirilerek uyum içinde sunulur. Fransız mutfağı genelde klasik ve modern olmak üzere ikiye ayrılır. Klasik Fransız mutfağında geleneksel teknikler ve tarifler ön plana çıkarken, modern Fransız mutfağında daha çok yenilikçi yöntemler kullanılır.
Sautéing olarak bilinen soteleme yöntemi, yiyecekleri az yağda ve yüksek ateşte pişirme prensibine dayanır. Yemekler yüksek ateşte hızlıca pişeceği için, sürekli olarak tava hareket ettirilir. Özellikle sebze, et ve balıkları pişirmek için sık sık kullanılır. Hızlı bir yöntem olduğu için, yiyeceklerin lezzeti ve dokusu korunur.
Poaching, yiyecekleri pişene kadar sıvı içinde kaynatmayı içeren bir yöntemdir. Balık, yumurta, meyve gibi hassas yiyeceklerin pişirilmesinde kullanılır. Yiyeceklerin yumuşamasını sağlamak ve eşit bir şekilde pişirmek için, düşük sıcaklık kullanılır ve bu sıcaklığın sabitliği korunur.
Bu teknikte hem ıslak, hem de kuru ısı kullanılır. Yavaş bir pişirme tekniğidir. Yiyecekler önce yüksek sıcaklıkta kavrulur. Ardından sıvı içerisine oturtularak düşük sıcaklıkta, kapalı bir tencerede buğulanması sağlanır. Yavaş pişirme sayesinde sert dokular yumuşayarak daha lezzetli bir hale gelir. Bu yüzden sert etleri pişirmek için sık sık tercih edilir.
Kızartma, Fransız mutfağında özellikle büyük parçalı etleri pişirmek için kullanılır. Yiyeceklerin kurumasını önlemek için, sıvı yağ veya tereyağı kullanılır. Yiyeceklerin sürekli kavrulması, rengini ve lezzetini artırır.
Blanching yönteminde sebze ve meyveler, kaynar suya daldırılır ve kısa bir süre sonra çıkarılır. Kaynar sudan çıkan yiyecekler, buzlu suya atılır ve şoklama işlemi yapılır. Bu teknik, besinlerin rengini ve tadını korumak amacıyla tercih edilir.
Konfit, etleri kendi yağında pişirmeyi sağlamak için kullanılan eski bir tekniktir. Fransız mutfağının geleneksel tariflerinde tercih edilir. Besinler yağda tuzlanır ve yavaş yavaş pişirilir. Özellikle sebze ve etlerin pişirilmesinde kullanılır. En çok tercih edilen tarif, ördek confittir.
Flambéing tekniğinde, çok yüksek ısıya getirilir ve aromalar kullanılarak ateş yakılır. Genellikle tatlı yapımında kullanılan bir tekniktir.
Şunlara da göz atın;