Fırında Kahve Nasıl Kavrulur?

Mükemmel bir kahve hazırlamak için, kavurma aşamasının doğru uygulanması gerekir. Peki, kahve fırında kavrulur mu? İşte, evde fırında kahve kavurma teknikleri:
Fırında Kahve Nasıl Kavrulur?
11 Ocak 2024, 16:31

Kahveyi en taze haliyle yudumlamak isteyenleri böyle alalım. Yeşil kahve çekirdeklerini evde kavurup öğüttükten sonra, en taze haliyle demleyebilir ve mükemmel kahve aromalarını damağınızda hissedebilirsiniz. Kahvenin ideal kıvama ulaşması için mutlaka kavurma işleminden geçmesi gerekir. Bu işlem, evde yapılamayacak kadar zorlu görünse de, birkaç adımı takip ederek fırında kavurmak mümkün. Fırında kahve kavurmak için ihtiyacınız olan malzemeler;

yeşil kahve

  1. Yağlı kağıt
  2. 90-100 gr yeşil kahve çekirdekleri
  3. Tahta kaşık
  4. Fırın
  5. Kronometre
  6. Metal süzgeç veya tepsi

kavrulmuş kahve çekirdekleri

Fırında Kahve Nasıl Kavrulur?

  1. Öncelikle fırını 230-240 dereceye ayarlayıp ısıtın. 
  2. Yağlı kağıdı metal bir araca serin ve üzerine yeşil kahve çekirdeklerini dizin. Eşit şekilde yayılmasına dikkat edin. 
  3. Yağlı kağıtlı kabı, orta rafa yerleştirin ve kronometreyi başlatın. 
  4. İlk aşamada mutlaka çekirdekleri izleyin. Eşit kızarıp kızarmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bazı fırınlar, belirli bölgeleri daha fazla ısıtır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, çekirdekleri çıkarıp karıştırın. 
  5. Ortalama 6-9 dakika içinde, ilk çatlak sesleri duyulur. Hafif bir kavurma istiyorsanız, 10. dakikada çekirdekleri fırından çıkarmanız gerekir. 
  6. 10-15 dakikada kahve çekirdekleri 220 derece sıcaklığa ulaşır. Bu aşamada ikinci çatlak sesleri duyulmaya başlar. Bu durum, çekirdeklerin orta dereceli kavrulduğunu gösterir. İkinci çatlakta daha yumuşak ve hızlı bir çatırtı sesi duyulur. Çekirdeklerin içindeki şekerler karamelize olur. 
  7. 12. dakikadan sonra çekirdekler koyu kavrulmaya ulaşır. Bu aşamada çekirdekleri iyi takip etmek gerekir. Yoksa çekirdekler yanabilir. 
  8. Çekirdekleri istediğiniz gibi kavurduktan sonra, fırından çıkartın ve ısıya dayanıklı bir soğutma kabına alın. Çekirdekleri mümkün olan en hızlı şekilde soğutmanız gerekir. 
  9. Çekirdekler soğurken, kahve samanını (çekirdekten ayrılan kahve kabuğu) hızlıca ayırmanız gerekir. Aksi takdirde saman yanar ve çekirdekte acı bir tat bırakır. Kahveyi karıştırırken üfleyin ve samanların uçuşarak ayrılmasını sağlayın. Dilerseniz, ayırma işlemi için elek kullanabilirsiniz. 
  10. Kavurduğunuz kahveyi 24-48 saat dinlendirin. Hava almayan bir kaba aktarın. Nemsiz, ışıksız ve ısıdan uzak bir ortamda muhafaza edin. 

kahve çekirdekleri

Fırında Kahve Kavururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. İlk kahve kavurma deneyiminiz istediğiniz gibi olmayabilir. Ancak pratik yapıp kronometreyle takip ettikçe, başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. 
  2. Çekirdekleri kavurmadan önce, fırının istenilen ısıya ulaştığından emin olun. 
  3. Mümkünse tepsi yerine delikli metal bir araç kullanın. Eğer tepside kavuracaksanız, oval tepsileri tercih edin. 
  4. Fırında kahve kavurmak, ortalama 12-15 dakika sürmelidir. 
  5. Kavurma işlemi 15 dakikayı aşıyorsa, bir sonraki denemede sıcaklığı 5 derece artırın.
  6. Kavurma süreniz 10 dakika altındaysa, bir sonraki denemeye sıcaklığı 5-10 derece düşürün. 
  7. 15 dakikanın üstündeki kavurma işlemlerinde, kahvenin tadı donuklaşır. Kahve kavrulmuş değil, pişmiş olur. 
  8. Kavurma işlemi hızlandığında, kahveden duman çıkması muhtemeldir.
  9. Kahve çekirdekleri yandığında aşırı yoğun bir duman çıkar. Bu durumda kahveyi fırından çıkarıp tüm camları ve havalandırmaları açın. 
  10. Samanları ayırma işlemi, ortamın kirlenmesine neden olabilir. Bu yüzden bu işlemi balkon veya bahçede uygulamaya özen gösterin. 
  11. Kavurma işleminden sonra çekirdekleri soğutmak en fazla 1-2 dakika sürmelidir. 
  12. Çekirdekleri soğutmak için, kabı rüzgarlı açık bir alana alabilirsiniz. Dilerseniz, saç kurutma makinesini soğuk ayara getirerek de soğutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 
  13. Kahveyi kavururken hem çekirdekleri izlemeniz, hem de ilk ve ikinci çatlağı dinlemeniz gerekir. 
  14. Kahveyi kavurduktan sonra hemen demlemeyin. Açığa çıkan gazların arınması için kahvenin 1-2 gün dinlenmesi gerekir. 
  15. Dinlendirme işleminden sonra kahveyi içeceğiniz zaman öğütün. Çekirdekleri bütün halde saklamak, daha uzun süre taze kalmasını sağlar. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kahve kavurma aşamaları
  2. Kahve öğütme rehberi
  3. Kahve çekirdekleri kömürde kavrulur mu?
  4. Hava fritözünde kahve kavrulur mu?
  5. Kahve kavurma sürecinde ilk çatlak neden çok önemli?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo