Fırın Kullanırken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Fırın kullanırken nelere dikkat edilmeli? Pişen yemek fırında bekletilir mi? İşte, fırın kullanırken hemen herkesin yaptığı 9 önemli hata ve çözüm önerileri:
Fırın Kullanırken Yapılan Hatalar Nelerdir?
25 Mart 2024, 10:39

Mutfakta en çok kullanılan eşyalardan biri olan fırın, sağlıklı yemekler pişirmek için sık sık tercih edilir. Özellikle yağsız ve düşük kalorili yemekler hazırlamak için kullanılan fırın, doğru kullanılmadığı takdirde kullanım ömrü kısalacaktır. Fırının yanlış kullanımı yalnızca ömrünü değil, yemeklerinizin lezzetini de doğrudan etkiler. Bu yüzden fırın kullanırken yapılan hataları sizler için derledik. Bu hatalara dikkat ederek fırınınızın ömrünü uzatabilir ve daha lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. İşte, fırın kullanırken hemen herkesin yaptığı 9 hata:

  1. Fırının hava almasını önlemek.

Fırının alt, üst ve kenarlarındaki hava alan yerleri kapatmanız çok yanlıştır. Çünkü bu şekilde hava sirkülasyonu engellenir ve yemeğin doğru ısıda pişmesi zorlaşır. Yani, fırının her yerinin eşit derecede ısınması ve yemeklerin eşit miktarda pişmesi imkansız bir hale gelir. 

fırın

  1. Fırını temizlememek.

Fırını iki kullanımda bir temizlemeniz gerekir. Çünkü cam ve iç yüzeylere dökülen, katılaşan kalıntılar yangın çıkarabilir. Yani fırını temizlemek sadece hijyen için değil, hayatınızı tehlikeye atmamak için de gereklidir. Dilerseniz, 'Fırın nasıl temizlenir?' yazımıza göz atabilirsiniz.

  1. Camın buharlaşmasını önemsememek.

Fırın kapağında buharlanma görürseniz, bu durum yalıtımda bir sorun olduğu anlamına gelir. Yani buharlanmanın yoğun olması, fırının lastiklerinin değiştirilmesi gerektiği içindir. 

  1. Fırının içine alüminyum folyo koymak.

Yemeklerin damlayan ve dökülen parçalarının fırınınızı kirletmesini önlemek için fırın tabanına alüminyum folyo seriyorsunuz. Ancak bu çok kötü bir fikir. Çünkü alüminyum folyo ısıyı yansıtarak fırın sıcaklığını etkiler. Hatta fırının içinde eriyerek daha büyük zararlara yol açabilir.


fırın

  1. Fırın kapağını çok sık açmak.

Pişirme aşamasında fırının kapağını çok sık açıp kapamak veya uzun süre açık tutmak, sıcaklığın fırın dışına çıkmasına sebep olur. Tarifin pişme süresi uzar ve yemeklerin kıvamında sorun yaşanır. Ayrıca fırın bu durumlarda daha fazla enerji harcamış olur.

  1. Fırını saklama dolabı olarak kullanmak.

Fırının içine borcam, tepsi gibi kullanmadığınız eşyaları koymak kötü bir fikir olabilir. Çünkü ön ısıtma yaparken o eşyaları çıkarmayı unutursanız hem eşyalarınıza, hem de fırına zarar verebilirsiniz.

  1. Fırın düğmelerine temizlik spreyi sıkmak.

Fırın düğmelerini sprey sıkarak temizliyorsanız, spreyin elektrikli devrelerin içine girip fırına zarar verebileceğini unutmamanız gerekiyor. Bunun yerine nemli bezle silip ardından kurulamak daha doğru olacaktır.

  1. Fırını ısınma için kullanmak.

Özellikle kışın fırını ısınmak için kullanan çok kişi var. Ancak fırın, ısınma kaynağı olarak tasarlanmadığı için, hem daha fazla enerji harcarsınız, hem de istediğiniz etkiyi alamayabilirsiniz.


fırın

  1. Ön ısıtmayı es geçiyorsunuz.

Son olarak tüm tariflerde yazılı olan bir aşama var: Ön ısıtma. Eğer ön ısıtma aşamasını es geçip yemeklerinizi doğrudan fırına atıyorsanız, pişirme süreniz uzayacak, yemeğiniz istediğiniz gibi pişmeyecektir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Düşük kalorili fırın yemekleri
  2. Fırında etsiz yemekler
  3. Fırında makarna tarifleriMikrodalgaya asla koymamanız gereken malzemeler
  4. Mikrodalga fırın nasıl çalışır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo