Falafel, Orta Doğu mutfağında çok sevilen lezzetlerden biridir. Lübnan mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, başta Hatay olmak üzere ülkemizde de sık sık tüketilir. İçinde et kullanılmadığı için, vegan ve vejetaryenler tarafından da tercih edilir. Ana malzemesi nohut olan falafel, kızartma usulüyle pişirilir. Ancak hazırlama aşamasında yapılan hatalar, içinin çiğ kalmasına veya pişirirken dağılmasına yol açabilir. Tam da bu yüzden, yağ çekmeyen tam kıvamında falafel yapmak için bilmeniz gerekenleri sıraladık.
Püf noktalarına geçmeden önce, falafel tarifimizi buraya bırakıyoruz.
Falafel yapımında kullanacağınız nohutları bir gece önceden suda bekletin. Lezzetini artırmak için, bir gece suda bekletilmiş bakla kullanmanızı öneriyoruz. Kullanacağınız baklayı haşlamak yerine suda bekletmeniz yeterli olacaktır.
İkinci adım olarak nohut ve baklayı mutfak robotunda çektirin. Eğer çekmekte zorlanıyorsanız, makineyi zorlamak yerine nohutların üzerine 3 yemek kaşığı su veya zeytinyağı ekleyin. Bu sayede daha kolay bir şekilde karıştırabilirsiniz.
Falafelin lezzetini artırmak için mutlaka baharat kullanmanız gerekiyor. Karabiber ve tuzun yanı sıra kimyonu da falafel yapımında kullanabilirsiniz. Ek olarak soğan, sarımsak, kişniş ve maydanoz ilave edebilirsiniz. Soğanı doğrayarak eklemeye özen gösterin. Eğer rendeleyerek kullanacaksanız, soğanın fazla suyunu mutlaka sıkın. Aksi takdirde harcınız çok cıvık olacaktır.
Tüm malzemeleri karıştırıp harcı hazırladıktan sonra, en önemli püf noktasına geldi sıra. Harca un ve karbonat ilave edin. Karbonat, falafelin kızarma aşamasında fazla yağ çekmesini engeller. Bu iki malzemeyi ekledikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayabilirsiniz.
Son olarak falafelleri hazırladıktan sonra, mutlaka buzdolabında dinlendirip soğutmanız gerekir. Bu sayede hem daha güzel kızarırlar, hem de pişirme aşamasında dağılmazlar. Yaklaşık 1 saat dinlendirdiğiniz falafelleri, kızgın derin yağda pişirin. Kevgir yardımıyla fazla yağını süzün ve kağıt havluda bekleterek servis edin.
Eğer fazla yaptıysanız, pişirdikten sonra soğutup buzdolabı poşetlerine aktarabilirsiniz. Falafelleri buzlukta saklayabilir, çözdürdükten sonra istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;