Pirinç, dünyanın hemen her yerinde en temel gıda maddelerinden biridir. Günlük kalori arzının %50'sini oluşturan bu besin, bazı ülkelerde haşlama, bazı ülkelerde kızartma gibi yöntemlerle pişirilir ve farklı tariflerde kullanılır. Pirinç yalnızca düşük gelirli ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de yaygın olarak kullanılır. Ancak ülkelere göre tüketim miktarı ve yemeklerde kullanımı değişiklik gösterir.
Çin dünyanın en kalabalık ülkesidir. Aynı zamanda en büyük pirinç üreticisi ve tüketicisidir. Çin'de yıllık pirinç tüketimi 142.700 mt seviyesindedir. Yani küresel pirinç üretiminin %30'ü, Çin mutfağında tüketilir.
Dünyanın ikinci en kalabalık ülkesi olan Hindistan'da, yıllık pirinç tüketimi 97.350 mt seviyesindedir. Ek olarak Hindistan'da sorgum, buğday ve mısır gibi tahılların üretimi de yaygındır. Hindistan, temel gıda maddesi olarak pirince bağımlı durumdadır.
Dünyanın en çok pirinç tüketen 3. ülkesi ise 37.400 mt seviyeyle Endonezya'dır. Ülkede yaşayan çiftçilerin ortalama %77'si pirinç yetiştirir. Java ve Sumatra, ekimin en çok yoğunlaştığı bölgelerdir.
35.200 mt tüketimiyle dördüncü sırada yer alan Bangladeş, ülke topraklarında 25 farklı aromatik pirinç yetiştiriciliği yapmaktadır. Halkın en önemli besin kaynağı olan pirinç, aynı zamanda ihracat bakımından da önemli bir yere sahiptir.
22.100 mt tüketimiyle listenin beşinci sırasında yer alan Vietnam, özellikle Sa Pa bölgesinde kurulan pirinç tarlaları ile dünyaya adını duyurmayı başarmıştır.
Filipinlerdeki pirinç tarlaları, Unesco tarafından dünya mirasları listesine alınmıştır. Hala geleneksel yöntemlerle hazırlanan pirinç terasları, dağlık arazilerdeki doğal kaynakların kullanımından oluşur. Ülkedeki tüketim 13.000 mt seviyesindedir.
Diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi, Tayland'da da pirinç tüketimi oldukça yaygındır. Yıllık 11.170 mt seviyesinde tüketilen pirinç, hem ana yemeklerde, hem de tatlı yapımında kullanılır.
Myanmar Birliği Cumhuriyeti olarak da bilinen Burma, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. 9.900 mt tüketimiyle pirince çok önem verilen bu ülke, tropikal ormanları ile ön plana çıkar.
Japonya'da pirinç tüketimi, yıllık 8.450 mt seviyesindedir. Özellikle deniz ürünlerinin çok tüketildiği bu ülkede, pirinç geleneksel susi yapımının temel malzemesidir.
Dünyanın en çok pirinç tüketen onuncu ülkesi, Brezilya'dır. 8.100 mt seviyesinde tüketilen pirinç, salatalarda ve deniz mahsullü ana yemeklerde yaygın olarak kullanılır.
Şunlara da göz atın;