Doppio, İtalyanca kökenli bir kelimedir ve duble anlamında kullanılır. Kahve sözlüğünde, duble espresso olarak adlandırılır. Doppio, espresso makinesinin porta filtresine 14-18 gr iyi öğütülmüş taze kahve konularak, 60-70 ml basınçlandırılmış su ile hazırlanır. Barista şampiyonalarında espresso'da bir standart haline gelmiştir. Tek shot espresso'nun kahve su oranı, eski kollu makinelerde en ideal oranı oluştururken, yarı otomatik makinelerde bu oran doppio oranı ile yer değiştirmiş durumdadır. Özetle, 1 ölçü espressonun iki katıdır. Doppio, özellikle sert kahveseverlerin favorilerinden biridir.
Doppio Kahvenin Özellikleri Nelerdir?
- Yoğun kıvama ve sert bir tada sahiptir.
- Süt kullanılmaz. Bunun yerine 60 ml basınçlandırılan su ile hazırlanır.
- Doppio kahvede, 60-185 mg arası kafein bulunur.
- Uyandırıcı ve zihni açıcı etkisinden dolayı, özellikle sabah saatlerinde tercih edilir.
- 1 adet doppio, 11 kalori değerindedir.
Doppio Nasıl Yapılır?
- Önce kahve çekirdekleri espressoda kullanılacak şekilde toz haline getirilmelidir.
- Espresso makinesinin filtresine, 14 gram taze öğütülmüş kahve eklenir.
- Makine 60 ml su ile basınçlandırılır.
- Kahve iyi sıkıştırıldıktan sonra, makine açılır. 20-25 saniye bekledikten sonra, doppio kahve içmeye hazırdır.
- Kahvenin konulacağı fincan önceden ısıtılırsa, kahvenin kıvamı daha iyi olacaktır.
Doppio Nasıl Servis Edilir?
- Doppio, klasik espresso fincanında servis edilir.
- İçine süt eklenmek isteniyorsa, doppio latte fincanına alınır. Yanında sıcak süt ikram edilir.
- Süt espresso ile karıştırılmamalı, bir potun içerisinde getirilmelidir.
- Kahve kültüründe espresso içerisine şeker eklenmez, ancak doppionun kaşıkla servis edilmesi önerilir.
- Soğutmadan hemen içilmesi gereken bir kahve türüdür. Yanında bir bardak su ikram edilebilir.
Şunlara da göz atın;
- Americano nasıl yapılır?
- Cappuccino nasıl yapılır?
- Macchiato nasıl yapılır?
- Affogato nasıl yapılır?
- Ristretto nedir?