Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7'lik depremin ardından, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlerin hayati önem taşıdığı bir kez daha anlamış olduk. Psikolog Rojin Nazik, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı.
Eğer deprem esnasında iç mekandaysanız, bir sıra veya masanın altına girin. Bir kolunuzu başınızı ve boynunuzu örtecek şekilde siper edin. Diğer elinizi ise sağlam bir yere tutunmak için kullanın. (Çök-kapan-tutun) Sığınak yoksa, bir koridor veya iç duvara geçin. Tekerlekli sandalye veya koltuklu yürüteç kullanıyorsanız, tekerleklerinizin kilitli olmasına dikkat edin ve sallanma geçene kadar yerinizde kalın. Şömine, pencere, ağır mobilya ve cihazlardan uzak durun. Deprem anında ve sonrasında asansör kullanmayın. Deprem anında yataktaysanız, yatağınızdan çıkmayın. Bunun yerine hayati organları korumak için, yüz üstü yatın ve başınızı ve boynunuzu bir yastıkla örtün.
Binalardan, elektrik hatlarından ve üzerinize devrilebilecek her şeyden hızla uzaklaşın ve açık bir alan bulun. Araba kullanıyorsanız, hızınızı düşürün ve güvenli bir şekilde arabayı kenara çekerek sarsıntı geçene kadar arabada bekleyin. Köprülerin, ağaçların, üst geçitlerin ve aracınıza çarpabilecek herhangi bir şeyin altında durmayın. Dağlık bölgedeyseniz, kayalara ve toprak kaymalarına dikkat edin. Şiddetli bir deprem sırasında okyanus veya denize yakınsanız, tsunamiye dikkat edin ve uzaklaşın.
Yazar:
Psikolog ve Aile Danışmanı Rojin Nazik
instagram.com/psikologrojinnazik
Şunlara da göz atın;