Yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuz, vitamin ve minerallerle doludur. Karpuz, A ve C vitaminlerinin yanı sıra kanserle savaşan özellikleri ve kardiyovasküler sağlık yararları nedeniyle saygı duyulan antioksidan likopen için harika bir kaynaktır. İçeriğindeki su sayesinde vücudun susuz kalmasını önler. Hafif olduğu için ara öğünlerde tüketilebilir. Ancak çok fazla karpuz tüketmek, sağlık açısından bazı yan etkilere sebep olabilir.
Karpuz, yüksek miktarda FODMAP içerir. Bu sebeple çok fazla tüketilmesi halinde, gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi sorunlar görülebilir. FODMAP, sindirilemeyen veya ince bağırsakta yavaşça emilen bir grup fermente edilebilir kısa zincirli karbonhidratı ifade eden bir kısaltmadır. Karpuz, fruktoz içeriği nedeniyle yüksek bir FOPMAP gıdasıdır. Çok fazla tüketilmesi sindirim sorunlarına ve şişkinliğe yol açabilir.
Karpuz yüksek bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Bu nedenle, aşırı karpuz yemek kan şekeri seviyenizi yükseltebilir. Karpuzun glisemik indeksi 72-80 arasındadır. Büyük porsiyonlarda karpuz tüketimi, kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Özellikle diyabetiniz varsa, kan şekerinizi izlemek çok önemlidir.
Bir çalışma, çok fazla karpuz yemenin, karoteneminin bir çeşidi olan likopenemi adı verilen cildin sarı-turuncu renk değişikliği ile ilişkili olabileceğini belirledi. Likopen hem bir antioksidan hem de bir pigmenttir ve karpuz ile diğer meyve ve sebzelerin karakteristik kırmızı renginden sorumludur. Aşırı tüketilirse, likopen cildinizin dış katmanlarında birikebilir ve cilt pigmentasyonunuzu değiştirebilir. Ancak çalışma, bu durumda karpuzun ne kadar fazla olduğunu göstermedi.
Sıcak yaz günlerinde iki dilim karpuzdan daha iyi bir şey bulamayabilirsiniz. Karpuz genel olarak faydalı bir besin olsa da, fazla tüketilmesi sakıncalı olabilir. 600 gram karpuz yüksek glisemik indekse sahiptir ve kan şekeri seviyelerinizde ani artışa neden olabilir. Güvenli tüketim için, günde yaklaşık 300 gram karpuz tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;