Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonlarına Ne İyi Gelir?

Çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonları neden olur? Boğaz enfeksiyonlarına ne iyi gelir? Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, çocuklarda boğaz enfeksiyonlarına karşı yapılması gerekenleri anlattı.
Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonlarına Ne İyi Gelir?
16 Ekim 2023, 11:21

Okul öncesi dönemde çocukların yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, “Çoğu kez virüslerin yol açtığı, nezle olarak adlandırdığımız bu enfeksiyonlar burun akıntısı, hapşırık, öksürük, hafif ateş yapabilirler. Genellikle hiçbir ilaç kullanmadan bir hafta içinde iyileşirler” dedi.

boğaz enfeksiyonu

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Eğer hastalık bademciklere yerleşmişse durumun biraz daha farklı olabilir. Boğaz ağrısı, ateş, bademciklerde şişme, yutma zorluğu, kulak ağrısı, boyundaki bezelerde büyüme gibi semptomlar görülebilmektedir. Boğaz enfeksiyonlarına çoğunlukla virüsler bazen de A grubu B hemotilik streptekoklar (beta mikrobu) yol açmaktadır. Boğaz enfeksiyonlarında tedavi, enfeksiyona sebep olan etkene göre planlanır. Sadece muayene ile viral enfeksiyonu Beta'dan ayırmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle boğaz kültürü ya da streptokok testlerinin yapılması gerekmektedir. Tam kan sayımında beyaz küre hücrelerinin (WBC) ve CRP 'nin arttığını görmek Beta enfeksiyonunu her zaman göstermez. Adenovirüsler başta olmak üzere birçok viral boğaz enfeksiyonunda da bu değerlerde artış gözlenebilir.

antibiyotik

Antibiyotik Kullanımına Dikkat!

Eğer boğaz enfeksiyonuna virüslerin yol açtığı düşünülüyorsa ki bu çocuklarda burun akıntısı, göz akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif öksürük bazen ishal şikâyetleri ile ateş de görülebilir, antibiyotik tedavisi verilmez. Antibiyotikler hem etkisizdir hem de zararlıdır. Bağışıklık sistemi enfeksiyon ile başa çıkabilmektedir. Gereksiz yere verilen antibiyotik tedavisi ilaç direncine, bağırsak florasının bozularak bağışıklık sisteminin hasarına sebep olabilir.

çocuklarda boğaz enfeksiyonu

Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz enfeksiyonundan Beta streptokok sorumlu ise antibiyotik tedavisi gerekir. Penisilin grubu ilk seçenektir. Alerjisi olanlarda makrolid antibiyotikler verilebilir. Tedavi edilmediği takdirde eklem romatizması ve kalp romatizması olarak bilinen komplikasyonlar görülebilir. Hastanın yemek sırasında boğaz ağrısı olabileceği için çorba, püre gibi yumuşak gıdalar verilmelidir. Boğaz ağrısı için parasetamol ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. Boğaz enfeksiyonu da dâhil olmak üzere çocukluk çağının tüm enfeksiyonlarında istirahat, dengeli beslenme ve bol sıvı alımı önemlidir. Yaşına uygun vitamin takviyeleri de verilmelidir. Boğaz enfeksiyonları bulaşıcıdır. Hasta bir çocuktan diğerine ağız burun akıntısıyla bulaşmaktadır. El yıkama alışkanlığı, enfeksiyonların aile içinde yayılmaması için çok önemlidir.

Yazar:

Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen

Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklarda iştah kaybı neden olur?
  2. Çocuklarda uyku apnesi neden olur?
  3. Çocuklarda grip nasıl geçer?
  4. Zayıf çocuklar nasıl kilo alır?
  5. Çocuklar için sağlıklı beslenme tüyoları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo