Cilt hastalıkları, ciddiyet ve semptomlar bakımından büyük farklılıklar gösterir. Bazıları kısa sürede geçiciyken, bazıları kalıcıdır. Ağrısız veya ağrılı olabilmelerine göre değişiklik gösterir. Bazıları farklı nedenlerle görülürken, bazıları genetik olabilir. Bu yüzden cilt hastalıklarını yakından gözlemlemek ve belirtilerin sizde olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. İşte, toplumda en yaygın görülen cilt hastalıkları ve belirtileri:
Akne, genellikle yüz, omuz, boyun ve sırtın üst kısımlarında görülür. Ciltte siyah nokta ve nodüllerden oluşan sivilcelerdir. Tedavi edilmediğinde cildi koyulaştırabilir ve yara izi bırakabilir.
Ciltte görülür, sulu, sıvı dolu ve berraktır. 1 cm'den küçük veya büyük olabilir. Tek veya gruplar halinde görülebilir. Vücudun herhangi bir yerine çıkabilir.
Bir alerjene maruz kaldıktan sonra görülen kaşıntılı ve kabarık kenarlara denir. Dokunulduğunda sıcak ve hafif ağrı hissedilir. Küçük, yuvarlak veya büyük, rastgele şekilli olabilir.
Tipik olarak 2 cm'den az olabilir. Kalın, pullu veya huysuz cilt yaması olarak görülür. Vücudun çok fazla güneşe maruz kalan kısımlarında (el, yüz, boyun) görülür. Genelde pembe renkli olsa da, kahverengi ve gri tabana sahip olabilir.
Kronik cilt hastalığıdır. Baharatlı yiyecekler, alkollü içecekler, güneş, stres ve bağırsak bakterileri bu hastalığı tetikler. En yaygın semptomlar yüzde kızarma, kırmızı çarpmalar, cilt kuruluğu ve kabarıklıktır.
Uçuk, ağız ve dudakların yakınında görülür. Kırmızı, sıvı dolu ve ağrılı kabarcıklardır. Uçuk çıkacak bölge, ağrı görülmeden önce yanar veya karıncalanır.
Cildin altında görülen kırmızı, ağrılı ve tahriş olmuş yumrudur. Ateş ve yorgunluk eşlik edebilir. Ciltte kabuklanma ve sızıntıya neden olabilir.
Lateks ürününe maruz kaldıktan dakikalar veya saatler sonra döküntü oluşabilir. Latekse tekrar tekrar maruz kalmak, kuru ve kabuklu görünüme, kaşıntılı kırmızı kabartılara neden olabilir. Havadaki lateks partikülleri burun akıntısı, öksürük ve sulu gözlere neden olurken, şiddetli alerjilerde şişme ve nefes almada zorluk görülebilir.
Derideki bir çatlaktan giren bakteri veya mantarların neden olduğu cilt problemidir. Hızla yayılan, kırmızı, ağrılı ve şişmiş cilt. Dokunulduğunda sıcak ve hassaslık verebilir.
Ateşi boğaz ağrısı, kırmızı, sulu gözler, öksürük, burun akıntısı gibi semptomlarla birlikte görülür. Kırmızı döküntü, ilk semptomlardan sonra 3-5 günde vücuttan aşağıya doğru yayılır. Ağız içinde mavi-beyaz merkezli kırmızı noktalar belirir.
Egzama, pul pul dökülen beyaz veya sarı yamalara denir. Etkilenen alanlar kaşıntılı, yağlı veya yağsız olabilir. Döküntü görülen yerde saç dökülmesi de olabilir.
Yara izine benzer şekilde görülen kabarık, sert ve soluk alanlardır. Büyüme üzerinde kan damarları görülebilir. İyileşen, iyileşmeyen ve tekrar ortaya çıkan türleri vardır.
Genelde yüz, ellerin arkası ve kulaklarda görülen, UV radyasyonuna maruz kalan bölgelerde görülen bir rahatsızlıktır. Pullu, kırmızımsı cilt parçası, kabarık bir yumruya dönüşür. Kolayca kanar.
Açık tenli insanlarda daha sık görülen, cilt kanserinin en ciddi formudur. Düzensiz şekilli kenarlara, asimetrik şekle ve farklı renklere sahip vücudun herhangi bir yerinde çıkan ben. Zamanla rengi değişebilir ve büyüyebilir.
Yorgunluk, baş ağrısı, ateş ve ağrılı eklem semptomlarından oluşur. Kaşıntı veya acı vermeyen pullu döküntülerdir. En çok omuzlarda, kollarda ve boyunda görülür. Güneşe maruz kaldıkça kötüleşir.
Sedef hastalığı, gümüşi, pullu, keskin tanımlanmış cilt lekeleridir. Kafa derisi, dizler, dirsekler ve sırtın alt kısmında bulunur. Kaşıntılı olabilir.
Bir alerjenle temas ettikten saatler veya günler sonra görülebilir. Döküntü, kaşıntı, kırmızı ve pullu bir görünüme sahiptir.
Cilde rengini veren hücrelerin otoimmün yıkımı nedeniyle ciltte pigment kaybı oluşmasıyla görülür. Kafa derisinin ve/veya yüzdeki saçların erken grileşmesi semptomlar arasındadır.
İnsan papilloma virüsü (HPV) adı verilen birçok farklı virüs türünün neden olduğu hastalıktır. Deri veya mukoza zarlarında bulunabilir. Tek başına veya gruplar halinde ortaya çıkabilir. Bulaşıcıdır ve başkalarına geçebilir.
Vücudun her yerinde görülebilen kaşıntılı, kırmızı, sıvı dolu kabarcık kümeleridir. Ateş, vücut ağrısı, boğaz ağrısı ve iştahsızlık eşlik eder. Tüm kabarcıklar kabuklanana kadar bulaşıcı kalır.
Pul pul dökülme görülen bir cilt hastalığıdır. Yüzde, ellerde ve saçta görülebilir.
Saçkıran, ükseltilmiş kenarlıklı dairesel şekilli pullu döküntüler ile görülür. Halkanın ortasındaki cilt temiz ve sağlıklı görünür ve halkanın kenarları dışa doğru yayılabilir. Kaşıntılıdır.
Sıklıkla kol ve bacaklarda görülen, fakat yüz, kalça ve gövdede de görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Genelde 30 yaşına kadar kendiliğinden geçer. Engebeli, hafif kırmızı cilt lekeleridir. Kuru havalarda kötüleşebilir.
Yüzde, nadiren boyun ve kollarda görülen koyu lekelerin oluşmasına neden olan cilt hastalığıdır. Hamile kadınlarda ve koyu ten rengine sahip kişilerde daha çok görülür. Ciltte renk değişikliği dışında başka semptom yoktur.
Bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülür. Döküntü genelde ağız, çene ve burun çevresinde bulunur. Kolayca açılan, kabuk oluşturan tahriş edici döküntü ve sıvı dolu kabarcıklardır.
Önemli Not: Bu cilt hastalıklarından herhangi birinin sizde olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden bir doktora danışın.
Şunlara da göz atın;