Su oranı oldukça yüksek olan çilekler mükemmel C vitamini, manganez kaynağıdır. Çilekler esas olarak su (%91) ve karbonhidratlardan (%7.7) oluşur. Çok düşük miktarda da yağ ve protein barındırır. Kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için yarar sağlayabilecek antioksidanlar içerirler. Çileğin kansere karşı da destek sağlayabileceğine inanılır. Bununlar birlikte özellikle çocuklarda çilek alerjisi söz konusu olabilir. Ağızda kaşıntı, karıncalanma, solunum sıkıntısı gibi semptomlar geliştirebilir. Çileğin lifli yapısı ise kilo vermek için de faydalıdır. (Çileğin faydaları başlıklı yazımızı da bakabilirsiniz)
Ancak satın aldığınız, muhteşem görünen çilekler tahmininizden kısa süre içinde küflenebilir. Peki, ama neden? Çilek neden bu kadar çabuk küfleniyor? Aslında nedeni basit. Havada her zaman küf sporları var. Çilekler ise nemi kolayca emerek küf sporlarının yerleşmesi için ideal bir ortam sağlıyor. Çilekler ve diğer taze meyveler oldukça gözenekli ve bu özellikleri nedeniyle ortamdaki nemi zahmetsizce emiyor. Bu da yüzeylerinde küf sporlarının gelişmesi için ideal. Bu yüzden çilek en çabuk bozulan meyveler arasında yer alıyor. Çilekler ışığa ve ısıya da oldukça duyarlı ve diğer meyvelerden daha hızlı bozulabiliyorlar.
Peki, çileğin küflenmesi nasıl önlenir? İşte çileğin küflenmesine karşı bazı öneriler:
Peki, küflü çilekleri yemek zararlı mı? Eatingwell bu konuda evet yanıt veriyor ve şu yorumu yapıyor: Küflü çileklerin zarar verme olasılığı düşük olsa da, USDA'ya göre genel olarak küflere alerjiniz varsa hasta edebilirler. Çilek umuşak etli bir gıda olduğundan, sporlar muhtemelen meyvenin etine girdiğinden sadece küflü kısmı kesmek güvenli değildir. Bir meyve çürükse, ancak herhangi bir küf belirtisi göstermiyorsa, çürük kısım kesilebilir. Küflü bir çilek atılmalıdır. Yanlışlıkla küflü bir çilek yerseniz, bu küfün küçük bir miktarının sizi hasta etmesi olası değildir. Daha fazla miktarda yerseniz bazı mide rahatsızlığı belirtileri yaşayabilirsiniz. Tehlikeli değildir, sadece rahatsız edicidir.
Eğer kapta bazı çilekler küflü geri kalanı iyi görünüyorsa, küflülerle doğrudan temas eden meyveleri atın ve ardından diğerlerini yemeden önce iyice yıkayın. Meyveleri yıkamak için çoğunlukla su artı beyaz sirkeden oluşan bir çözelti yapabilirsiniz. Meyveleri iyice durulamadan, kurulamadan ve saklamadan önce beş dakika bekletin. Bir kaptaki meyvelerin dörtte birinden fazlası küflüyse, atın.
ABD Gıda Güvenliği servisi küflü yiyeceklerle ilgili şu önerilerde bulunuyor:
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR