Çilek mayıs ayı ile birlikte tezgahlarda yerin alır. Oldukça sevilen çilek lezzetli ve iyi bir c vitamini, folik asit, antioksidan ve lif kaynağıdır. Bunlar yalnızca sağlıklı bir beslenmenin parçası olmakla kalmaz, aynı zamanda kalp hastalığı riskinin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Bununla birlikte, diğer tüm taze ürünler gibi, çilekler de salmonella veya E. coli gibi zararlı bakterilerle kontamine olabileceğinden, tüketilmeden önce dikkatlice temizlenmelidir. Ayrıca çilekler, en fazla pestisit içeren meyvelerden biridir. Çilek nasıl temizlenir sizlere anlattık. İşte, çilek temizleme yöntemleri:
Suda Çilek Nasıl Temizlenir?
- Kötü veya bozulmuş çilekleri ayıklayın. Çilekler sünger gibi davrandığından, kullanmaya hazır olmadan önce onları yıkamayın. Suyu hızlı emerler, bu da bozulmayı hızlandırır.
- Ezilmiş, küflü veya olgunlaşmamış çilekleri atın. Koyu kırmızı renkli ve dolgun olan çilekleri saklayın.
- Çilekleri büyük ve temiz bir kevgir içine koyun.
- Çilekleri temiz akan su altında yıkayın.
- Her birinin yıkandığından emin olarak ellerinizle nazikçe hareket ettirmeye devam edin.
- Çilekleri kurutun. Islak bırakıldığında, meyveler hızla bozulmaya başlar.
- Su kevgir içerisinde süzüldükten sonra peçete ya da bir bezle kurulanır.
Sirkeli Su İçerisinde Çilek Nasıl Temizlenir?
- Küflü veya ezilmiş çilekleri atmalısınız.
- Her 3 su bardağı su için 1 su bardağı sirke ekleyin.
- Çilekleri içerisine ekleyerek 5 dakika bekletin.
- Çilekleri durulayın ve ardından iyice kurulayın.
Şunlara da göz atın;
- Çilek küflenmesi nasıl önlenir?
- Çilek hangi mevsimde yetişir?
- Çilekli içecekler
- Çilekli tarifler