Cezayir Mutfağı Yemekleri: Cezayir Mutfağından 9 Yemek

Kuzey Afrika'nın zengin bir mutfağı olan Cezayir mutfağında, sebze ve et kullanımını yaygındır. İşte, kuskus, tajin gibi yöresel lezzetleriyle ön plana çıkan Cezayir mutfağının en meşhur yemekleri:
Cezayir Mutfağı Yemekleri: Cezayir Mutfağından 9 Yemek
05 Eylül 2023, 15:56

Cezayir mutfağı, Kuzey Afrika'nın Magrip bölgesindeki çeşitli ve zengin bir mutfaktır. Berberi kökenli bir mutfaktır ve Akdeniz ile Kuzey Afrika mutfağı esintilerine sıkça rastlanır. Baharatlı yemekleriyle ön plana çıkan Cezayir mutfağında, sebzeler, meyveler ve deniz ürünleri kullanılır. Bölgeye ve mevsime göre yemekler değişse de, Cezayir'in birçok yerinde sebze ve tahıl kullanılır. Yemeklerin birçoğunda kuzu eti, sığır eti ve kümes hayvanları kullanılır. Zeytinyağı tüketimi yaygındır. Ülkenin büyük bir kısmında domuz eti tüketimi yasaktır. 

  1. Tajine

tajine

Ülkenin geleneksel lezzetlerinden biri olarak kabul edilir. Patlıcan, havuç, kuru erik ve biberle pişen etler, özel bir güven içerisinde sunulur. Yemeğin altına kuskus ya da bulgur pilavı konulur. Akşam yemeklerinde tercih edilir.

Bakınız; Tavuk etli tajin

  1. Brochettes

brochettes

Afrika usulü kebap olarak da bilinen bu yemek, tavuk veya kırmızı etin şişe geçirilerek pişirilmesiyle hazırlanır. Akşam yemeklerinde tercih edilir. Pilav eşliğinde sunulur.

  1. Shakshuka

shakshuka

Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi olan menemen, Cezayir mutfağında shakshuka ismiyle bilinir. Hemen her öğünde tüketilebilen bu yemek, domates, zeytinyağı, biber, soğan ve yumurta karışımından oluşur. 

  1. Couscous

couscous

Ülkemizde kuskus olarak bilinen bu yemek, Cezayir'in ulusal yemeklerinden biridir. Hemen her yemeğin yanında sunulan kuskus, Cezayir'deki restoranlarda ve sokak lezzetleri arasında bulunur. İsteğe göre kuru üzüm gibi garnitürlerle veya etle zenginleştirilebilir.

  1. Makroudh

makroudh

Makrot olarak da bilinen bu tatlı, Mağrip mutfağının en sevilen kurabiyelerinden biridir. İrmikle hazırlanan makrot, badem ezmesi, hurma veya fındıkla doldurulabilir. Şekil verildikten sonra üzerine susam serpiştirilebilir.

Bakınız; Makroudh

  1. Mechoui

mechoui

Mechoui, aslında Cezayir mutfağında mangalda yapılan kızartmaya verilen isimdir. Bütük haldeki kuzu veya tavuk eti, kömür ateşinde ağır ağır pişirilir. Oldukça popüler bir pişirme yöntemidir. 

  1. Shurba

shurba

Yemeğe başlamadan önce içilen shurba, aslında Türk mutfağındaki çorbanın karşılığıdır. Yapımında pirinç ve sebzeler kullanılır. Sıcak başlangıçlar için tüketilir.

  1. Mahjouba

mahjouba

Cezayir mutfağında irmikle hazırlanan mahjouba, asl��nda krep ve gözleme karışımıdır. Sarımsak, domates, biber, soğan ve baharat karışımı ile hazırlanır. 

  1. Mint Tea

mint tea

Cezayir mutfağının en sevilen içeceği ise, nane çayıdır. Yemeklerin ardından ikram edilen nane çayı, ferahlamanızı sağlar. Hem evlerde, hem de restoranlarda tercih edilen popüler bir içecektir.

Şunlara da göz atın;

  1. Azerbaycan mutfağı yemekleri
  2. Tayland mutfağı yemekleri
  3. İspanya mutfağı yemekleri
  4. Norveç yemekleri
  5. Karayip mutfağı yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo