1985 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul (Erkek) Lisesi’nin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 2008’de mezun olur olmaz plaza insanı oldu, ilaç sektöründe pazarlama alanında çalışmaya başladı. 2015 yılında Instagram’da @plaza.insani.mutfakta hesabını açtı. Dokuz yıl ürün müdürü pozisyonunda farklı şirketlerde çalıştıktan sonra 2017 yılında çalışma hayatına bir mola verip İzmir’e yerleşti. Hikayesi plazada geçen, aynı zamanda plaza insanlarına yönelik hızlı ve pratik tarifler içeren ilk kitabı “Plaza İnsanı Mutfakta” ekim ayı itibarıyla raflarda yerini aldı.
Yoğun çalışan ev kadınları ve mutfakta uzun saatler durmaya zamanı olmayanlar onu takip ediyor. Verdiği pratik ve lezzetli önerilerle çok sevilen, Instagram’da @plaza.insani.mutfakta adıyla tanıdığımız Sedefnaz Yaşar, yeni yıl sofranız için aynı pratiklikte tarifleriyle karışınızda...
Yeni yıl menüsünde sunmak için hafif ve lezzetli yılbaşı yemeklerine buradan ulaşabilirsiniz.
O son derece havalı bir davet sofrası çorbası. Ve tam bir plaza insanı tarifi çünkü hem çok şık hem çok pratik. Sebzeleri doğrarken şekline bile dikkat etmeye gerek yok, öyle bir pratiklik! Şöyle söyleyeyim; isterseniz soğanları dev parçalara, havuçları yamuk yumuk dairelere bölebilirsiniz -ki ben öyle yaptım, çok da kolay oldu vallahi- hiç sorun değil çünkü piştikten sonra bızt diye blender ile pürüzsüz hale gelecek bu güzel. Sadece her sebze kendi içinde aynı büyüklükte doğransın yeter, çünkü aynı anda pişmeleri gerekiyor. Ayrıca içinde nefis baharatlar var, yiyenleri şaşırtacak, söz! Hele son dokunuş olarak üzerine gezdireceğimiz sarımsağın o muhteşem aromasını verdiği tereyağı ve üstüne serpeceğimiz kajular yok mu! Yılbaşı menüsüne şahane bir giriş için buyurun kremalı bal kabağı çorbası tarifine.
Bu yemeği yapmak biz çalışanlar için adeta bir rehabilitasyon gibi. Mutfaktan bol bol cozz bozz sesleri gelecek ve harika kokular yükselecek, dert tasa uçup gidecek. Çok şey vaat ettim belki o kadar değil, tamam evet ama yerken çok mutluluk vereceği garanti. Kırmızı ete ananas ve kajunun kattığı ekstra lezzet ile bu tarif yılbaşı sofranızın keyfine keyif katacak. Hem havalı hem lezzetli hem de çok ama çok hızlı bir tarif, işte bu yüzden adı plaza insanı usulü et!
Bizi küçüklüğümüzdeki o güzel yılbaşı gecelerine götüren şeylerden biridir kestane. Güzeller güzeli kestane ile ipeksi dokudaki magnolia puding ah öyle bir yakışıyor ki! Ama itiraf etmeliyim öyle hemen ipeksi olunmuyor, pudingin o muhteşem dokuda olmasının sırrı uzun süre çırpılmasında, uzun dediğim de sadece 5 dakika. Bu güzelin yılbaşı sofrasının yıldızı olması için, en az 5 dakika çırpın onu lütfen olur mu? Göreceksiniz, her dakika daha da güzelleşecek. Sunumu için de bir bisküvi, biraz kestane parçaları ve tarçın çok şık olmasına yetiyor! Herkese çok lezzetli, bol terfili, az yorulmalı ama çok kazanmalı, çok mutlu yıllar dilerim!
Bence bir yılbaşı sofrasının en ama en güzel yanı o: Kestaneli iç pilav. Bu hafif tatlı ve tuzlu, şahane kış baharatlarıyla lezzetlenmiş pilav, kırmızı etlerle de, hindiyle de çok yakışıyor. Aralarda ağıza gelen kestane parçaları yeni yıl ruhunu tam olarak yansıtıyor. Ayrıca zor göründüğüne bakmayın; biz zamanı kısıtlı, yoğun tempoda çalışan insanların da yılbaşı sofrasında kolayca yer alabilir, hatta iddia ediyorum 15-20 dakika içinde sofraya gelebilir kendisi! Zaten oldukça yorgun olan biz plaza insanlarının yılbaşı günü mutfakla çok uğraşmaması için plaza insanından küçük bir tavsiye: Kestaneleri bir gün önceden haşlayıp soymakta fayda var, çünkü o hazır olursa pilavımız çok daha pratik olacak!
Şunlara da göz atın;